Prema riječima Maksima Timčenka, čelnika ukrajinskog konglomerata DTEK, trenutačni rat koji je pokrenut ruskom agresijom na Ukrajinu je "... rat na bojišnici, gospodarski rat i energetski rat.". U skladu s time, predstavljen je ambiciozni plan obnove ukrajinske energetike nakon završetka ratnih djelovanja, prema kojemu bi Ukrajina do kraja desetljeća trebala dobiti novih 30 GW i to uglavnom iz vjetroelektrana i sunčanih elektrana. Naime, upravo su ukrajinske sunčane elektrane i vjetroelektrane, uz ostale dijelove ukrajinskog elektroenergetskog sustava i zauzete nuklearne elektrane i termoelektrane, među najviše stradalim dijelovima energetske infrastrukture. Primjerice, čak 90% vjetroagregata i 30% sunčanih elektrana nalazi se na području Ukrajine koje su zauzele ruske snage. 

Osim što je DTEK izgubio mnoga postrojenja koja su uništena ili su pala u ruske ruke, do sada je poginulo 56 tvrtkinih djelatnika. Neki od njih poginuli su obavljajući svoje radne zadatke, osiguravajući opskrbu energijom za ukrajinske domove i branitelje, a neki su se pak pridružili ukrajinskim snagama i pali na bojištu. Uz to, ranjeno je 120 djelatnika, a troje ih se smatra nestalima.

Ukupni DTEK-ovih raspoloživi proizvodni kapaciteti sada iznose 10 GW, što je za oko 36% manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Od toga, 7,2 GW otpada na nuklearne elektrane, 2,2 GW na termoelektrane, a 1,2 GW na elektrane koje koriste obnovljive izvore. Istodobno, DTEK već radi na povećanju snage svojih proizvodnih kapaciteta pa bi se oni već do kraja srpnja mogli povećati za 200 MW, a do kraja godine i za 600 - 800 MW. Tvrtka je također, u sklopu priprema za zimu, nabavila 1,5 mil. t ugljena, a do 1. listopada zalihe će biti povećane na 2,2 mil. t. Konačno, Ukrajina je u plinskim skladištima već pohranila 11,1 mlrd. m3 plina, pri čemu se smatra da bi za osiguravanje opskrbe trebalo 15 mlrd. m3.

Uz sve to, treba reći i da je, unatoč svim ratnim nedaćama, Ukrajina nastavila s izvozom električne energije u Slovačku i Rumunjsku, objavio je energetski portal 'Power Engineering International'.