U sklopu pilot-programa ruralne elektrifikacije, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) financirao je postavljanje fotonaponskih modula na još pet obiteljskih kuća koje do sada nisu bile priključene na elektroenergetsku mrežu. Jedna od njih nalazi se u zaseoku Zaklopac u općini Gračac. 

Obitelj JelačaMilena, Stevo i njihove dvije kćeri tamo živi već 21 godinu. Svoju staru kuću počeli su obnavljati prije nekoliko godina. "Ima tu još posla, treba urediti okoliš, preurediti unutarnji prostor kuće, no malo po malo, bitno nam je da napokon imamo struju", kažu supružnici Jelača koji su od Fonda, uz fotonaponske module snage pet kW s pripadajućim instalacijama te pomoćni agregat, dobili i hladnjak najvišeg energetskog razreda i 10 štednih žarulja. 

Uz to, Fond im je, kao i svim drugim kućanstvima obuhvaćenima ovim pilot- projektom, osigurao sredstva za održavanje postavljenih sustava.

 

Veći rashladni uređaji 

Osim bolje udobnosti u kući, električna energija će im pomoći i u obiteljskom poslu. Jelače se uglavnom bave stočarstvom i voćarstvom, izvijestio je FZOEU. U planu im je povećati broj grla za uzgoj, a ponovno će, uz proizvodnju mesnih prerađevina, 'oživjeti' proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda. 

Zbog postavljenog fotonaponskog sustava, planiraju nabaviti veće rashladne uređaje u kojima će moći na odgovarajući način skladištiti proizvode iz ponude obiteljsko-poljoprivrednog gospodarstva. 

K tomu, razmišljaju o ruralnom turizmu jer je, kako kažu, ovo idealan kraj za goste koji žele uživati u prirodi, miru i tišini. I oni, koliko god se nekima ovakav način života čini težak, uživaju u njemu. 

Inače, Fond je ovaj program osmislio na inicijativu Vlade te je do sada 11 kućanstava dobilo fotonaponske sustave za proizvodnju električne energije. Vrijednost tih sustava je približno milijun kuna.

energetska tranzicija

power and energy masters