Njemačka, zemlja koja je najviše pridonijela promociji obnovljivaca, odričući se ugljena i nuklearne energije, morat će uvoziti električnu energiju, kažu proizvođači energije i operatori mreže, jer će biti problem 'imati upaljena svijetla'. Njemačka napušta nuklearnu energiju 2022. i u narednih 19 godina polako će gasiti termoelektrane na ugljen. Očekuje se da će u iduće tri godine konvencionalni kapaciteti pasti za petinu, a psotoje neslaganja oko toga hoće li biti dovoljno pouzdane proizvodnje da spriječi mogućnost nestanka električne energije, piše Reuters. Njemačka bi do 2022. mogla izgubiti 12,5 GW kapaciteta na ugljen te 10 GW nuklearnih elektrana, čime konvencionalni kapaciteti padaju na 80 GW. Vršna potrošnja iznosi 82 GW pa njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier uvjerava da zeleni kapaciteti i uvoz daju sigurnost.

Stakeholderi su zabrinuti

U izvještaju objavljenom ovaj mjesec njemačka Vlada uvjerava da je situacija pod nadzorom, a manjak može biti nadoknađen energetskom učinkovitošću, kontinuiranim rastom energije iz Sunca i vjetra te uvozim energije. Energetske kompanije, operatori mreže, industrijski proizvođači i analitičari nisu tako sigurni u tu procjenu. Operatori mreže procjenjuju da bi 2021. mogao biti manjak 5,5 GW vršne potražnje i poruzdanih kapaciteta 2021., što je ekvivalent opskrbe 13-14 mil. ljudiKatharina Reiche, direktorica Udruge lokalnih elektroprivreda VKU kaže da se će se mnoge elektroprivrede boriti s manjkom profitabilnosti kada se elektrane zatvore, te da je vladina strategija rizična jer nije napravila stres-testove za sve scenarije, a najosjetljivije je, dakako, utjecaj gašenja TE na ugljen. 

Vlada odbacuje brige

Elektroprivrede i operatori mreže upozoravaju na utjecaj nepovoljnih vremenskih prilika na proizvodnju, pohrana energije uglavnom ne postoji, a gradnja visokonaponskih kabela kojoi omogućavaju transport energije sa sjevera na jug, itekako kasni. Vlada odbacuje te argumente kazavši da je vjerojatnost havarije elektrana ili identičnih vremenskih uvjeta u Europi teško moguća. Neovisno o pouzdanosti, mogućnost da Njemačka postane značajan uvoznik električne energije imat će velike posljedice na cijeli kontinent, čija pravila tržišta su povezana pod zajedničkim EU tržištom kojim dominira - izvoz iz Njemačke. Zeleni pak tvrde da je Altmeier u pravu i da energetske tvrtke neopravdano plaše građane jer žele ostvariti ekonomsku korist.