Njemački Zakon o poticanju obnovljivih izvora energije (EEG) u Njemačkoj je omogućio bum zelene energije, čiji razvoj se u praksi subvencionira doprinosima. Troškove snose dobrim dijelom građani. Stručnjaci su jedinstveni u ocjeni da korištenje obnovljivih izvora energije čini samo jedan dio stvarne upotrebe doprinosa za EEG. A ti doprinosi kontinuirano rastu, piše Deutsce Welle. Za to je kriva aktualna cijena struje na burzi koja je u padu, u kombinaciji s činjenicom da dobar dio njemačke industrije uopće ne plaća doprinos - iako se radi o tvrtkama koje u svom proizvodnom procesu troše jako puno energije. 
2008. je udio struje proizvedene iz obnovljivih izvora u Njemačkoj iznosio oko 15%. Doprinos EEG se obračunava na cijenu struje i plaćaju ga građani i male tvrtke,  a 2008. iznosio je 1,1 cent po kWh. U 2014. udio OIE struje bi trebao porasti na 26% i potrošače će koštati 6,2 centa po kWh-u. Radi se dakle o porastu visine doprinosa od oko 600% u samo šest godina. Energetski stručnjak Felix Matthes u intervjuu za DW tvrdi da je niža cijena struje na Njemačkoj burzi struje glavni razlog zbog kojeg raste visina doprinosa. 2008. je na burzi struja koštala 7,3 centa po kWh. Danas, pet godina kasnije kWh košta samo četiri centa. Njemačka je struja najjeftinija u EU-u, ali istovremeno je osjetno porastao EEG-doprinos. On u međuvremenu čini čak trećinu troškova kojima se subvencionira ekspanzija obnovljive energije. 
Na porast troškova utječu i privilegije u kojima uživa industrija u Njemačkoj. Tvrtke koje su intenzivni korisnici energenata u zemlji potroše otprilike petinu njemačke struje. Industrija pritom profitira od pada cijena struje na burzi, a istovremeno je oslobođena od plaćanja EEG-doprinosa. Po računicama Saveznog udruženja obnovljive energije, za otprilike petinu troškova doprinosa "krivo" je tetošenje industrijalaca. Pojednostavljeno govoreći: od svog računa za struju, njemački građani plaćaju 1,3 centa po kWh za industrijske tvrtke. Građani tako snose i dio tereta koji bi trebala preuzeti industrija. Na dramatičan rast doprinosa za EEG utječe i visoka stopa subvencioniranja solarne energije koja je u Njemačkoj već odavno praksa. Pritom se radi isključivo o starim solarnim postrojenjima koja su podignuta prije 2012. Nužna je reforma sustava poticaja, no tko će od nje profitirati i kako će ona izgledati još nije poznato.