Njemačka neće moći uvoziti dovoljno zelenog vodika kako bi postigla ciljeve postavljene u svojoj nacionalnoj strategiji za vodik, pokazuje analiza koju su proveli Njemački ekonomski institut (IW), Institut Fraunhofer za okoliš, sigurnost i energetsku tehnologiju (UMSICHT), i klimatski think tank Institut Wuppertal

Čak i ako bi četiri najperspektivnije izvozne zemlje opskrbljivale samo Njemačku, predviđa se da će količine biti nedovoljne, otkrili su istraživači. "Problem je u tome što ekspanzija obnovljivih izvora energije u zemljama poput Čilea, Maroka, Španjolske i Nizozemske napreduje sporo. Osim toga, transport velikih količina vodika cjevovodom ili brodom još se razvija ili odobrava i ne može se provesti dovoljno brzo.", konstatirao je IW.  "Govorimo o ogromnim količinama koje će biti potrebne u kratkom vremenu", rekao je Malte Küper iz IW-a, koji je koautor studije, za bilten Tagesspiegel Background. 

Vodik za industriju i aviopromet

Njemačka planira koristiti vodik kao ključni element u svojoj energetskoj tranziciji, posebno u sektorima kao što su industrija i zrakoplovstvo, koji se ne mogu izravno elektrificirati. No, zemlja će morati uvoziti visok udio potrebnog zelenog vodika, budući da nema dovoljno potencijala za ogromne količine zelene energije koje bi bile potrebne za njegovu domaću proizvodnju. 

Njemačka nacionalna strategija postavila je cilj uvoza od 76 do 96 TWh za 2030., ali to se, prema analizi, ne može postići. "Sve dok se potražnja ne može pokriti uvozom, domaća proizvodnja vodika iz obnovljivih izvora energije mora se značajno povećati", konstatirao je IW. To bi pak zahtijevalo puno zelene električne energije u nadolazećim godinama, čija je ekspanzija posljednjih godina bila ispod ciljanih količina. Istraživači također upozoravaju na ovisnost o pojedinačnim zemljama. Umjesto toga, Njemačka bi trebala koordinirati s drugim europskim zemljama težiti širokom portfelju izvoznih partnera.