Njemačko veleposlanstvo i Splitsko-dalmatinska županija zajedno organiziraju konferenciju »Obnovljivi izvori energije - nove tehnologije - izazovi 21. stoljeća«, koja će od 21. do 23. svibnja u Splitu okupiti gospodarstvenike, znanstvenike i političare. 
Najavljujući taj događaj, splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader u srijedu je na zajedničkoj konferenciji s njemačkim veleposlanikom Berndom Fischerom u Zagrebu kazao da njegova županija vodi agresivnu politiku u traženju investicija, a veliku pomoć u tome dobili su upravo od njemačkih saveznih država Sjeverne Westfalije i Baden Württemberga. Kako je naglasio veleposlanik Fischer, njemački investitori traže područja gdje bi mogli investirati, a takvi bolji uvjeti svakako će im u tome pomoći. »Važna je naravno i kvaliteta radnika, inženjera, menadžera. No, Njemačka se uvjerila u kvalitetu hrvatskih radnika, kojih je više od milijun pridonijelo cvjetanju njemačkoga gospodarstva«, kazao je Fischer. 
Što se tiče otvaranja radnih mjesta, župan Sanader objasnio je kako je Županija uvjetovala da se stupovi za vjetroparkove proizvode u brodogradilištima te da se proizvodni proces veže uza Split. Naglašava i da je vrlo važan aspekt suradnje na razini sveučilišta i obrazovanja stručnih kadrova. Trenutačno Županija nudi 20 polja za solarne i 30 polja za vjetroparkove, a ovo posljednje znači najmanje 20 do 30 stupova za pojedino polje. »Investitor koji ima projekt već sutra može s njime doći i u roku 45 dana dobiti papire. Prvu godinu je 100 posto oslobođen komunalne naknade, drugu godinu 75 posto, treću 50 itd.«, objasnio je Sanader, koji želi da njegova županija u području obnovljive energije postane vodeća u regiji. Zato će na konferenciji idućeg mjeseca biti i predstavnici Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Kosova i Makedonije. Župan je istaknuo da je do sada odobreno 15 koncesija za vjetroparkove, od kojih je Končar nedavno realizirao projekt, a drugi projekt povrh Trogira, iza kojeg stoje Španjolci, trebao bi se uskoro početi graditi. Što se tiče solarnih polja, za dva takva područja postoje zainteresirani njemački ulagači, ali za sada je glavna prepreka širenju takvih područja državna regulativa, koju je potrebno mijenjati, piše Vjesnik.