Na osnovi nedavno potpisanog sporazuma, Sjevernoj Makedoniji će na raspolaganju biti 2,4 mil. eura bespovratnih sredstava iz Njemačke za izradu tehničkih studija i dokumenata za ulaganja u obnovljive izvore. No, to nije sve, jer kako je napomenuo makedonski premijer Zoran Zaev: "Te nam bespovratne pomoći na raspolaganje daju i dodatnih 80,5 mil. eura povoljnih kredita za izgradnju energetskih objekata." Premijer Zaev je tom prigodom također iskazao zahvalnost Njemačkoj za podršku koju daje posljednjih 20 godina za razvojne projekte u ukupnom iznosu većem od 500 mil. eura, od čega je više od 50% u energetici. 

Spomenuti sporazum potpisale su njemačka Kreditna banka za obnovu (KfW) i makedonska elektroenergetska tvrtka ESM. Time je u Sjevernoj Makedoniji napravljen još jedan korak prema ispunjavanju ciljeva postavljenih u Strategiji energetskog razvoja do 2040. godine. To će osnažiti posvećenost provedbi zelenog scenarija kao najprihvatljivijeg za razvoj zemlje i time će se ubrzati energetska tranzicija, primjena obnovljivih izvora, zamjena ugljena prirodnim plinom i dugoročno smanjenje emisija.

Dio tih sredstava bit će iskorišten za gradnju sunčanih elektrana snaga čak 140 MW u sklopu Rudarsko-energetskog kompleksa Bitola koji uključuje TE Bitola i obližnje rudnike, treću fazu projekata sanacije makedonskih hidroelektrana, izgradnju VE Miravci, osuvremenjavanje i nadogradnju energetskog kompleksa u naselju Gazi Baba pokraj Skopja i solarno grijanje u Bitoli, objavio je ESM.