Njemački ciljevi vezani uz obnovljive izvore energije biti će dosegnuti u bilo kojem scenariju. Štoviše, obnovljivi izvori energije će dugoročno gledano biti znatno jeftiniji od opskrbe energijom na osnovi ugljena, nafte i plina, navodi se u istraživanju koje su provelI renomirani njemački istraživački instituti. Vodeće pitanje studije "Long-term scenarios and strategies for the expansion of renewable energies in Germany" (Dugoročni scenariji i strategije za širenje obnovljivih izvora energije u Njemačkoj) bilo je pod kojim se uvjetima mjere usvojene prošle godine sa ciljem potpune transformacije energetskog sustava mogu provesti do 2050. 
Prema nalazima studije, udio obnovljivih izvora energije u proizvodnji električne energije biti će oko 40% do 2020. u svim scenarijima, a time i znatno iznad cilja od 35% koji je definirala njemačka vlada. Njemačka je već prošle godine dosegla udio od 20% obnovljivih izvora energije u energetskom miksu. Tri glavna scenarija za 2050. prognoziraju povećanje udjela obnovljivih izvora energije na 85-87%, dok će zacrtani ciljevi za primjenu obnovljivih izvora energije u prometnom sektoru te grijanju također biti dosegnuti ili čak i premašeni. 
 Institucije koje su provele tri različita scenarija za studiju su redom: Deutschen Zentrum fur Luft- una Rumfahrt - DLR (Njemački centar za aeronautiku) iz Stuttgarta, Fraunhofer Institute for Wind Energy and Energy System Technology - Fraunhofer IWES (Fraunhofer Institut za energiju vjetra i tehnologije energetskih sustava) iz Kassela te Ingenieurburo fur neue Energien - IfnE (Inžinjerski ured za novu energiju) iz Teltowa. 
Procjene se razlikuju ovisno o pretpostavkama vezanim uz razvoj dugoročnog skladištenja viška proizvedene energije iz obnovljivih izvora energije, sektor prometa, ciljeve uštede električne energije te klimatske ciljeve. U svakom od navedenih scenarija primijenjeni su strogi ekološki standardi. Studija je obratila posebnu pažnju na ekonomske učinke transformacije energetskog sustava. Trenutno su obnovljivi izvori energije još uvijek skuplji od ugljena, nafte i plina. Međutim, dok je za cijene ugljena, nafte i plina predviđen daljnji rast, obnovljivi izvori energije postajati će sve više isplativiji. 
Ukoliko se dosljedno nastavi s provođenjem energetskih ciljeva, stručnjaci očekuju da će prosječna cijena električne energije iz obnovljivih izvora u 2030. stajati oko 7.6 centa/kWh, dok će troškovi električne energije iz ugljena i prirodnog plina narasti na više od 9 centi/ kWh. U Njemačkoj je do kraja 2010. uloženo oko 150 milijardi eura u postrojenja za obnovljive izvore električne i toplinske energije. U procesu preobrazbe njemačkog energetskog sustava količina ulaganja mogla bi se povećati za oko 200 milijardi eura u svakom narednom desetljeću. Istovremeno će iznosi potrošeni na uvoz fosilnih goriva, koji su iznosili oko 70 milijardi eura u 2010. dramatično pasti. U studiji se navodi kako će njemački uvoz u prosjek pasti za 30-35 milijardi eura godišnje do 2030., prvenstveno zbog povećane upotrebe obnovljivih izvora energije.