Njemačka vlada planira uvesti 'kočnicu' za cijene električne energije, koja će potrošačima električne energije omogućiti nižu cijenu za fiksni udio njihove procijenjene potrošnje 2021. godine, pokazala je prezentacija koju je pripremio kancelar Scholz a koju je vidio Clean Energy Wire. Mjera će se financirati porezima koji će se retroaktivno primjenjivati ​​na neočekivanu dobit u energetskom sektoru. 

Točan udio potrošnje električne energije po sniženim cijenama još nije određen, ali Vlada planira oblikovati 'kočnicu' cijena električne energije na temelju postojeće 'kočnice' cijena plina, koja ograničava cijene za 80% potrošnje iz prethodne godine. Planovi njemačke vlade da "retroaktivno ili neproporcionalno" uštede neočekivane prihode fotonaponske industrije mogli bi dovesti do kolapsa tržišta, priopćilo je njemačko Udruženje solarne industrije BSW. 

Zaostajanje ulaganja

Ulaganja u fotonapon mogla bi zaostati nakon prijedloga ministarstva gospodarstva da se financira takozvana "pauza u cijeni električne energije" ukidanjem neočekivane dobiti proizvođača električne energije, što bi se moglo retroaktivno primjenjivati ​​do ožujka 2022., smatra interesno udruženje obnovljivaca BSW. Dodatno, upozorava se da bi retroaktivne tržišne intervencije koje su predložene, mogle biti protuustavne i nisu unutar okvira postavljenog u regulativi EU-a, pokazuje revizija koju je za BSW napravila odvjetnička tvrtka RAUE. "Takve bi intervencije trajno zatrovale investicijsku klimu za tržišne solarne elektrane. Država prijeti da će unazaditi fotonapon za mnogo godina", rekao je voditelj BSW-a Carsten Körnig

Zbog naglog porasta troškova kapitala, najma i komponenti, solarna industrija trenutačno zahtijeva znatno više kapitala, upozorio je Körnig. Odvjetnica RAUE-a Anna von Bremen rekla je da “Intervencije moraju biti proporcionalne i nediskriminirajuće te ne smiju ugroziti investicijske signale. No, reakcije na prezentaciju koja je procurila već dokazuju da će se investitori povući.” Njemačka ima za cilj povećati udio obnovljivih izvora energije u potrošnji energije na 80% do 2030. U prvoj polovici 2022. udio je bio nešto ispod 50%, objavio je Clean Energy Wire.