Kako je izvijestio američki portal 'Renewable Energy World.com', u svijetu su nedavno najavljena dva zanimljiva projekta za pohranu električne energije.
Prvi takav projekt ostvaruje se u Kaliforniji u SAD-u. Tako će američka elektroenegetska tvrtka San Diego Gas and Electric (SDG&E) u suradnji s japanskim proizvođačem elektroenergetske opreme Sumitomo Electric (SEI) ostvariti pilot-projekt sustava za pohranu električne energije s vanadijevim redoks-baterijama ukupne snage 2 MW. Cilj projekta je istražiti koliko to tehničko rješenje može ekonomski poboljšati isporuku električne energije potrošačima, ostvariti prihvat veće količine energije iz obnovljivih izvora u elektroenergetsku mrežu i energetskim tvrtkama pružiti fleksibilnost u upravljanju elektroenergetskim sustavom. Pri tome SDG&E tvrdi da je rok trajanja vanadijevih redoks-baterija dulji od 20 godina i da tijekom vremena dolazi do manje degradacije kapaciteta. Pri istraživanjima će se ispitati napon, frekvencija, isporuka električne energije i mogućnost pokrivanja različitih opterećenja u EES-u. UZ to, SDG&E najavljuje i nove projekte ukupne snage 100 MW.
Istodobno, švedska elektroenergetska tvrtka Vattenfall će ugraditi 1000 litij-ionskih baterija koje je isporučio poznati proizvođač automobila BMW za pohranu električne energije proizvedene u njezinim vjetroelektranama. Radi se o istim baterijama koje se ugrađuju u električna vozila BMW i3, a mogu pohraniti 33 kW h električne energije. Baterije će pri tome služiti kao pričuvni izvor napajanja u vrijeme kada vjetroelektrane ne rade. Sustav snage 3,2 MW bit će ugrađen u sklopu VE Princess Alexia pokraj Amsterdama u Nizozemskoj, čija ukupna snaga iznosi 122 MW. Uz to, sustav snage 22 MW ugradit će se i u sklopu VE Pen y Cymoedd snage 230 MW u južnom Velsu u Velikoj Britaniji, za što je već sklopljen ugovor s britanskim operatorom elektroprijenosnog sustava National Grid.