Tvrtki Supernova projekti dodijeljena su bespovratna sredstva za projekt povećanja korištenja obnovljivih izvora u vlastitim trgovačkim centrima u Hrvatskoj, točnije u Sisku. 

Riječ je o projektu koji je sufinanciran sredstvima iz financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora, a koji će kroz postavljanje sunčanih elektrana na Supernova centre u Sisku pridonijeti ciljevima Europskog zelenog plana. 

Tvrtke članice Supernova grupe – Supernova projekti i Supernova Sisak West te partnerska tvrtka Sirius Sisak East planiraju realizaciju tri pilot-projekta izgradnje integriranih fotonaponskih sustava na krovovima trgovačkih centara Supernova Sisak East i Supernova Sisak West. Realizacija projekta trajat će godinu dana, priopćeno je iz agencije 404. 

Jedan od glavnih ciljeva projekta je promicanje uporabe održivih izvora energije u djelatnosti trgovine kako bi se smanjile emisije stakleničkih plinova, povećala sigurnost opskrbe i pridonijelo ciljevima Europskog zelenog plana.

 

Pripremni radovi 

Najnovije ulaganje slijed je zelene tranzicije Supernova grupe i njezinih partnera kroz korištenje električne energije iz sunčanih elektrana i u ostalim Supernova centrima u Hrvatskoj gdje će to biti moguće. U realizaciju je odnedavno krenuo projekt u Šibeniku, dok se na objektima u Karlovcu i Buzinu odrađuju pripremni radovi. 

Ukupna vrijednost najnovijih projekata na Supernova centrima u Sisku iznosit će više od 628 tisuća eura (približno pet milijuna kuna). Sredstvima europskih fondova sufinancirat će se 41,64 posto ukupne vrijednosti projekta, što je nešto manje od dva milijuna kuna (261.564,08 eura), dok će ostatak troškova biti podmiren vlastitim sredstvima prijavitelja i partnera. 

Projektnim prijedlogom planirana je gradnja triju integriranih sunčanih elektrana, SE Sisak East te SE-1 Sisak West te SE-2 Sisak West ukupne snage 722,42 kW koje će proizvoditi 751.224 kW h obnovljive energije godišnje. Sukladno ostvarenom povećanju proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, projekt pridonosi smanjenju emisija stakleničkih plinova u iznosu od 119,14 tCO2/god. 

Zahvaljujući ugradnji solarnih modula, trgovački centar Supernova Sisak West osigurat će 30 posto, a Supernova Sisak East 40 posto ukupno potrebne energije iz obnovljivih izvora. 

 

Visoki ekološki standardi 

"S projektom zelene tranzicije i prelaskom na vlastite izvore energije započeli smo prije nekoliko godina i osobito me raduje činjenica da ćemo ga realizirati i u Hrvatskoj, nama poslovno iznimno važnom tržištu. Trenutno s energijom koja je proizvedena na krovovima naših trgovačkih centara pokrivamo više od 35 posto energije potrebne za njihov rad i opskrbljivanje. S ovom gotovo pet milijuna kuna vrijednom investicijom u Sisku te ukupnom realizacijom zelenog i održivog programa naše grupacije, s našim projektnim partnerima, pomoći ćemo u smanjenju onečišćenja okoliša i poboljšanju kvalitete života u svim sredinama i zemljama u kojima djeluju i posluju Supernova centri u skladu s visokim ekološkim standardima", izjavio je Markus Pinggera, izvršni direktor Supernova grupe. 

Programom Energija i klimatske promjene upravljaju Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Uprava za europsku teritorijalnu suradnju. Donatorski partneri na programu su Island, Lihtenštajn i Norveška.