Snaga obnovljivih izvora (bez hidroenergije) u Turskoj, prema očekivanjima, povećat će se s 19,07 GW u 2020. na 49,31 GW do 2030. godine. Naime, u izvješću Izgledi energetskog tržišta Turske do 2030., ažurirano izdanje 2021. - tržišna kretanja, propisi i konkurentno okruženje, koje je objavila analitička tvrtka GlobalData, ističe se kako taj rast podržava tamošnji zakon o obnovljivim izvorima kojim se namjerava pomoći Turskoj dostići ciljeve na području obnovljive energije. 

"Turska vlada aktivno potiče korištenje obnovljivih izvora kako bi smanjila ovisnost o fosilnim gorivima. U okviru svojeg Nacionalnog akcijskog plana za obnovljivu energiju (NREAP), ona širi svoje kapacitete za obnovljivu energiju predvođene vjetroenergijom", ističe Rohit Ravetkar, analitičar za energiju u tvrtki GlobalData.

 

Sunce i vjetar 

Trenutačno je u izgradnji približno 25 kopnenih vjetroelektrana, dok još 99 projekata čeka potrebne dozvole. Ukupna snaga tih vjetroelektrana je oko 6,77 GW. 

Pritom valja naglasiti kako je Turska 2018. godine već postigla svoj cilj za 2023. od pet GW iz sunčanih elektrana. Prema planu tamošnje vlade, ukupna snaga sunčanih elektrana trebala bi dostići 15 GW do 2027. godine. A očekuje se kako će Turska taj cilj ostvariti do 2026. godine. 

"Uspješna privatizacija distribucije električne energije s očekivanom privatizacijom prijenosa energije, vjerojatno će povećati konkurenciju i proširiti mogućnosti rasta u Turskoj", kaže Ravetkar, dodajući kako Turska premošćuje Europu i Aziju, što joj pruža priliku da postane regionalno energetsko čvorište.