Fotonapon i vjetroelektrane u Njemačkoj proizveli su 39,3 TWh električne energije od lipnja do kolovoza, što je 10% više u odnosu na prošlu godinu, izvijestio je Fraunhofer Institut za solarne energetske sustave. Institut je priopćio da je količina električne energije proizvedene iz ugljena ovog ljeta oko 21,6 TWh, što je čak više od jedne trećine manje nego prethodne godine. "Proizvodnja električne energije u posljednja tri mjeseca bila je vrlo uzbudljiva: cijene plina i električne energije na razmjenama su niske, a cijene certifikata za ugljični dioksid visoke", rekao je Bruno Burger iz instituta. Proizvodnja električne energije iz plina porasla je za gotovo 50% u odnosu na prošlo ljeto.

Snažnija proizvodnja iz vjetra

Solar je od lipnja do kolovoza generirao 19,3 TWh, četiri posto više nego lani. Doprinos vjetra porastao je za gotovo 20% u godini na gotovo 20 TWh električne energije u istom razdoblju, a dao je u srpnju veći doprinos nego prošle godine. U Njemačkoj je tijekom tog razdoblja došlo nekoliko jakih toplinskih valova. Tijekom rekordnog lipnja, fotonaponska energija bila je najjači izvor energije u jednom mjesecu, izvijestio je institut. 

Solarna proizvodnja energije također će imati koristi od novih fotonaponskih sustava s kombiniranim kapacitetom od 2 GW u prvoj polovici ove godine, prema istraživačkom centru Agora Energiewende. Iz tog centra apeliraju na državu da ukine ograničenje o instalaciji foronapona koje je postavljeno na 52 GW jer "bi ta granica vrlo brzo mogla biti dosegnuta i zaustavio bi se napredak".