Kako se ističe u izvješću Bloomberga "New Energy Outlook 2016", obnovljivi izvori energije će se u narednim godinama nastaviti masovno razvijati, a 2040.godine očekuje se da će proizvoditi 70% europske električne energije, što se može pripisati smanjenju troškova za proizvodnju solarne energije i energije vjetra. 
Kako se predviđa u izvješću, niske cijene plina i ugljena će ostati niske, ali to neće spriječiti temeljnu preobrazbu svjetskog elektrosustava tijekom narednih desetljeća prema OIE, poput vjetra i Sunca.
Prošle godine OIE su predstavljali 32% proizvodnje električne energije u Europi. Kako navodi Bloombergova prognoza o svjetskoj energetici, u SAD-u, hidroenergija, solarna energija i energija vjetra porast će s 14% u 2015. na 44% 2040., dok će udio plina pasti s 33 na 31%. U izvješću se iznosi predviđanje da će obnovljivi izvori energije, na svjetskoj razini premašiti plin 2027., te da se treba čekati do 2037. godine da bi obnovljivi izvori energije preuzeli prevlast nad ugljenom, s iznimkom Sjeverne Amerike. Dodajmo kako se i ističe da će porasti potražnja za električnom energijom zbog nove namjene, kao što su npr.  električni automobili.