Instalacija fotonaponskih sustava na kućama, poslovnim zgradama i industrijskim objektima trebala bi značajno porasti tijekom sljedećih pet godina, pokazuje posljednja prognoza tržišta obnovljivih izvora energije Međunarodne agencije za energiju. Izvještaj predviđa da će ukupni svjetski kapacitet za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora porasti za 50% između 2019. i 2024. godine. To povećanje od 1200 GW - koje je ekvivalentno trenutnom ukupnoj instaliranoj snazi elektrana u SAD-u - potaknuto je smanjenjem troškova i usklađenim politikama. Fotonapon pritom čini 60% porasta, a prema broju stanovnika očekuje se najveći porast u Australiji, Austriji, Belgiji, Kaliforniji i Nizozemskoj. Udio obnovljivih izvora energije u globalnoj proizvodnji električne energije trebao bi se povećati s današnjih 26% na 30% 2024. godine.  

Tarifne reforme

Izvješće međutim upozorava da su potrebne važne politike i tarifne reforme kako bi se osigurao održiv rast distribuirano fotonapona. Neupravljan rast mogao bi poremetiti tržišta električne energije povećanjem troškova sustava, poteškoće s mrežnom integracijom obnovljivih izvora energije i smanjenjem prihoda operatora elektroenergetske mreže. Reformiranjem maloprodajnih tarifa i prilagođavanjem politika, energetske tvrtke i vlade mogu privući ulaganja, istovremeno osiguravajući dovoljno prihoda za plaćanje fiksne mrežne imovine i osiguravajući da se teret troškova pošteno raspodijeli među svim potrošačima.

Upravljivi razvoj

„Potencijal solara naprosto oduzima dah, ali njegov razvoj treba dobro upravljati ravnotežom između različitih interesa vlasnika FN sustava, ostalih potrošača te energetskih i distributivnih kompanija“, rekao je dr. Fatih Birol, čelnik IEA. Prema izvješću, poboljšanje ekonomičnosti, potpore i učinkovitije regulacije moglo bi pogurati globalni instalirani kapacitet fotonapona iznad 600 GW do 2024. Ipak, ovaj ubrzani rast još uvijek je samo 6% tehničkog potencijala fotovoltaika temeljen na ukupnoj dostupnoj površini krovova. Očekuje se i rast proizvodnje obnovljive toplinske energije, ali njezin potencijal uslavnom je neiskorišten.