Europska komisija je pokrenula javno savjetovanje o budućoj strategiji EU-a za energiju iz obnovljivih izvora na moru koja će biti donesena kasnije ove godine. 

Strategijom će se poduprijeti razvoj odobalnih izvora energije i njihova integracija u izvore energije EU-a kako bi se poduprle klimatske ambicije za 2030. i 2050. godinu. 

U strategiji će se utvrditi novi pristup iskorištavanju energije iz obnovljivih izvora na moru na održiv i uključiv način te pomoći u prevladavanju postojećih prepreka, priopćeno je iz Europske komisije.

  

Pristupačna energija

To je ključan dio Europskog zelenog plana i paketa oporavka NextGenerationEU jer će pridonijeti otvaranju radnih mjesta i potaknuti ulaganja te uvođenje čistih novih tehnologija diljem EU-a. K tomu, povećanom proizvodnjom energije pridonijet će se osiguravanju cjenovno pristupačne energije za građane te povećati otpornost i sigurnost europske opskrbe. 

"Kako bismo ostvarili klimatsku neutralnost do 2050., moramo povećati odobalnu proizvodnju energije u EU-u za dvadeset puta. To znači da je potrebno olakšati izgradnju velikih vjetroelektrana na moru na ekološki održiv način. Moramo iskoristiti potencijal drugih obnovljivih izvora, kao što je Sunčeva energija na moru, kao i energiju plime i oseke te oceana", izjavila je povjerenica za energetiku Kadri Simson

Javno savjetovanje traje do 24. rujna.