„Pozivamo Vladu RH da ne mijenja odredbe Zakona o obnovljivim izvorima energije te time opskrbljivačima ponovno nametne obvezni otkup energije iz obnovljivih izvora po tri puta većim cijenama od tržišnih. Ta bi odluka bila vrlo štetna za cijelo tržište električne energije te bi posljedično dovela do značajnog rasta cijena električne energije za krajnje korisnike“, izjavio je danas Zoran Miliša, predsjednik Uprave RWE Energije na konferenciji za medije Koordinacije aktivnih opskrbljivača električne energije. 
Miliša kaže da su predstavnici proizvođača obnovljive energije predložili da se ponovno uvede otkup energije iz obnovljivih izvora prema opskrbljivačima, po reguliranoj cijeni te da sve bude „kao prije“. Ovo rješenje možda izgleda najjednostavnije za novu Vladu, no ujedno je iznimno opasno i imat će vrlo negativne posljedice na cijelo tržište, naglašava on. Ako država odluči, protivno Direktivi EU, ponovno uvesti obavezni otkup opskrbljivačima, tržišni opskrbljivači neće moći izdržati ovaj teret, na tržištu će, kažu, ostati samo HEP, a nakon par godina HEP će biti bačen na koljena i prisiljen sve te gubitke kompenzirati velikim povećanjem cijena električne energije za građane i industriju, s time kupci više neće imati mogućnost izbora. Kao jedno od potencijalnih rješenja problema, kojeg se smatra "kosturima bivše vlade", opskrbljivači vide u tome da se naknada koju plaćaju potrošači s 3,5 lipa/kWh poveća na 6 lipa/kWh, a ne na 12 lp/kWh te da se ukine obveza otkupa zelene energije po tri puta većim cijenama. Opskrbljivači smatraju da u pozadini svega stoji namjera da netko uzme dobit iz HEP-a i prelije je u privatne džepove proizvođača iz obnovljivih izvora. Tvrde da nisu protiv zelene energije već za postavljanje jasnih i transparentnih pravila u poticanju OIE.
"Proizvođači obnovljive energije koji ostvaruju ogromne profite na osnovi sumnjivo stečenih ugovora optužuju nas opskrbljivače nazivajući nas uvoznim lobijem, a najveći obveznik otkupa je upravo domaći HEP, koji drži 85% tržišta, što znači da mora otkupljivati 85% količina zelene energije“, kaže Zoran Miliša i nastavlja: „Zato je važno podsjetiti da je Hrvatska već ispunila cilj 20:20:20, koji određuje da udio potrošnje energije proizvedene iz obnovljivih izvora do 2020. treba biti 20%, i to zahvaljujući udjelu biomase u energetskoj potrošnji. Nije uopće bilo potrebe za ugovaranjem novih postrojenja iz obnovljivih izvora zbog ove direktive, što je najčešće korišten argument za obrazlaganje potrebe izgradnje novih 450MW obnovljivaca.“ 
Marko Ćosić, predsjednik Uprave opskrbljivača Proenergy, upozorava da je u tijeku kampanja proizvođača obnovljivih izvora energije, posebice vjetroelektrana, koji žele prikriti realne troškove proizvodnje kroz obvezu otkupa zelene energije od strane opskrbljivača u cijeni električne energije i na taj način obmanuti kupce i prikriti stvarne troškove njihove proizvodnje, odnosno zarade. „Lobi proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora gura promjenu Zakona o obnovljivim izvorima koja je vrlo štetna i koja bi uništila cijelo tržište električne energije, a HEP-u bi nanijela više od milijardu kuna gubitaka godišnje. Istovremeno bi prisilila sve tržišne opskrbljivače da prestanu s poslovanjem, čime bi se poništili svi pozitivni učinci liberalizacije tržišta, poput 30 posto nižih cijena energije za građane i gospodarstvo. U javnost se namjerno plasiraju netočne informacije da opskrbljivači ostvaruju ekstra profit, dok mi zapravo poslujemo s minimalnom dobiti ili gubitkom. U isto vrijeme proizvođači iz obnovljivih izvora imaju zajamčene enormne profite, a zapošljavaju nekoliko ljudi, dok hrvatski opskrbljivači zapošljavaju tisuću ljudi,“ tvrdi Marko Ćosić. 
 „Postavlja se pitanje, zbog koga i u čijem interesu Republika Hrvatska riskira poskupljenje električne energije, uništenje HEP-a i tržišta, uništenje CROPEX-a, prevaru građana i kazne Europske komisije? Odgovor je jednostavan: Za investitore u projekte obnovljivih izvora energije i interesne skupine konzultanata, projektanata i uvoznika opreme za proizvodnju iz obnovljivih izvora energije! Ako se zakon promijeni, građani Republike Hrvatske će sljedećih 10-15 godina subvencionirati proizvođače iz obnovljivih izvora energije s 1,2 do 1,5 milijardi kuna godišnje. Ukupni iznos državne subvencije koje će dobiti firme s par zaposlenih je cca 15-20 milijardi kuna. Za te novce mogli bismo izgraditi 10 Peljeških mostova! Hrvatski građani i industrija ne smiju plaćati enormne iznose za subvencioniranje sumnjivo ugovorenih poslova!“, odlučno poručuje Zoran Miliša ispred Koordinacije opskrbljivača.