Europski zastupnik Davor Škrlec, ujedno potpredsjednik stranke ORaH na današnjoj konferenciji za medije usprotivio se gradnji termoelektrana na ugljen na obali, a alternativu drži u distribuiranoj proizvodnji električne i toplinske energije iz obnovljivih izvora, energetskoj učinkovitosti i plinskoj termoelektrani na obali. "Hrvatska je jedina europska zemlja koja planira udvostručiti proizvodnju energije iz uvoznih fosilnih goriva. Za to vrijeme Europska unija, čija smo članica, ide u pravcu cirkularne ekonomije, energetske učinkovitosti i svoj razvoj vidi u reindustrijalizaciji i renesansi gospodarstva koje troši manje energije, racionalno gospodari resursima i proizvodi energiju iz obnovljivih izvora energije", rekao je europski parlamentarac koji drži da će projekt gradnje TE Plomin C stvoriti ekonomsku štetu HEP-u i državi, a upitnim drži i projekte TE-TO u Osijeku i TE Ploče. U Osijeku se umjesto sporne termoelektrane na plin po mišljenju te stranke treba izgraditi kogeneracija na biomasu primjerene snage toplinskoj potrošnji grada i industrije, te time osigurati sinergija poljoprivredne proizvodnje, šumarstva i prijevoza željeznicom. To dugoročno ima pozitivne efekte kao što su zapošljavanje u Slavoniji koja umire i gospodarski i demografski, te sigurnu i stabilna cijenu biomase, a time i energije. Za hidroelektranu Kosinj-Senj 2 HEP traži partnera, a upravo bi se taj projekt po njima trebao proglasiti strateškim i za njega osigurati financijska sredstva kako bi ostao u nacionalnom vlasništvu.
ORaH-ovci naglašavaju da država krši Zakon o strateškim investicijskim projektima proglašavajući projekt TE Plomin C strateškim, dok on istovremeno ne zadovoljava uvjete da takvim bude proglašen. Naime, preduvjet za proglašenje nekog projekta strateškim je da je već usuglašen u prostornim planovima, što TE Plomin C nije, jer odluka Vlade ukazuje da će se zbog elektrane morati mijenjati prostorni planovi. Također, potpredsjednica stranke Božana Zadro ukazala je da je ugovor o kupnji struje, koji bi trebao biti sklopljen s investitorom, u suprotnosti s pravilima unutarnjeg energetskog tržišta i narušava tržišno natjecanje.
Škrlec se obrušio na ministra gospodarstva Ivan Vrdoljaka prozvavši ga za pregovaranje s potencijalnim investitorom Marubenijem, koji je već osuđen za korupciju u realizaciji projekata. "Svjedočimo korupcijskoj aferi u HEP-u na pripremi projekta TE Plomin, pa se vrijedi zapitati jesu li kao baza za projekt uopće navedene ispravne brojke. Nigdje u svijetu ministar ne pregovara s investitorom, već to rade kompanije. Već smo vidjeli kako su ti pregovori završili kada je bilo riječi o Ini i MOL-u", kaže Škrlec. Za ORaH alternativa termoelektranama na ugljen bila bi TE na LNG na Krku, velik broj FN sustava s pripremom tople vode na obali, koji mogu supstituirati elektranu snage 400 MW, te kogeneracije na domaću biomasu. Takvi projekti mogu se provesti kroz energetsko zadrugarstvo, što je sve popularniji trend u EU, a Hrvatska treba slijediti trend da je narod taj koji proizvodi i upravlja energijom.