Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) potpisala je dioničarski ugovor s tvrtkom Ivicom Holding iz Austrije o pristupanju projektnoj kompaniji Green Gvozd koja će biti zadužena za gradnju vjetroelektrane (VE) Gvozd na Krnovskoj visoravni. EPCG će, sukladno tom ugovoru, biti stopostotni vlasnik te kompanije. 

"Vrijednost ulaganja je 61 milijun eura, snaga 55,4 MW, 13 vjetroagregata, što će osiguravati energiju za približno 25 tisuća kućanstava. Stoga ovo potpisivanje predstavlja veliki korak naprijed u realizaciji ove investicije, čije ostvarenje očekujemo u dogovorenom roku. Za našu energetsku bilancu to će biti još jedan korak naprijed u osiguravanju novih gigavatsati zelene energije", istaknuo je izvršni direktor EPCG-a Nikola Rovčanin.

 

Probni rad 

"Preduvjeti za gradnju vjetroelektrane su, naravno, da na lokaciji postoji dovoljno vjetra, zatim da postoji mogućnost isplativog priključka na mrežu, kao i da su ispunjeni svi ekološki standardi. Nadam se dobivanju građevinske dozvole za nekoliko mjeseci te nam predstoji postupak zatvaranja financijske konstrukcije ovog projekta i početak izgradnje", naglasio je izvršni direktor tvrtke Ivicom Krešimir Čondić

Prema očekivanjima, gradnja ove vjetroelektrane trebala bi krenuti u proljeće iduće godine, a puštanje u probni rad 18 mjeseci nakon toga. "Za potrebe buduće vjetroelektrane predviđa se izgradnja prometne infrastrukture, odnosno rekonstrukcija postojećih i izgradnja novih cesta, s ciljem povezivanja pojedinih vjetroagregata", izvijestila je EPCG.

Inače, EPCG je ranije dobila preliminarnu ponudu (Mandate Letter) od Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za financiranje projekta gradnje VE Gvozd.