Pandemija koronavirusa nije samo teško ugrozila zdravstveni sustav u SAD-u, već je golemi negativni utjecaj imala i na tržište rada u području zelene energetike. Tako je broj zaposlenih na poslovima povezanima s obnovljivim izvorima pao na najniže razine u proteklih pet godina i posao je izgubilo čak 429 000 radnika ili 12% zaposlenih u tom području prije izbijanja pandemije!

Tako je do početka 2020. godine čak 3,4 mil. ljudi u SAD-u bilo zaposleno na poslovima povezanim s obnovljivim izvorima, energetskom učinkovitošću, osuvremenjavanjem elektroenergetske mreže, čistim vozilima i gorivima. To je bilo više zaposlenih nego u području nekretnina, bankarstva i poljoprivrede i čak tri puta više od zaposlenih u poslovima povezanima s fosilnim gorivima. 

Za razliku od toga, u čak 38 saveznih država i Distriktu Columbije (tj. glavnom gradu Washingtonu) stope nezaposlenosti u području obnovljivih izvora su dvoznamenkaste, pri čemu su one u 12 država veće od 15%. Najveća je pak nezaposlenost u zelenoj energetici u Georgiji, čak 30%, a onda slijedi Kentucky s 27%. 

No, nije sve tako crno jer je broj zaposlenih u zelenoj energetici na Havajima u prosincu prošle godine povećan za 1,2%, a u Kaliforniji za 0,7%, što znači da je otvoreno 3300 novih radnih mjesta. Dobro je bilo i na Floridi, Illinoisu, New Yorku, Sjevernoj Carolina i Teksasu, gdje je otvarano po 600 novih radnih mjesta, izvijestio je američki energetski portal 'Renewable Energy World'.