Rumunjska je s norveškom tvrtkom Arbaflame potpisala pismo namjere kako bi potrošnju ugljena u svojim termoelektrana postepeno zamijenila peletima Arbacore. 

Zahvaljujući tom pismu namjere, koji su prošli tjedan potpisali rumunjski ministar energetike Virgil Popescu i Bjørn H. Knappskog, izvršni direktor Arbaflamea, smanjit će se emisija CO2 u termoelektranama za više od 90 posto. Osim toga, Arbaflame planira izgraditi tvornicu tih peleta koji dijele mnoga svojstva ugljena i u Rumunjskoj. 

Valja naglasiti kako se pismo namjere ponajprije tiče smanjenja emisije CO2 u termoelektrani Paroșeni, a potom i u ostalim koje koriste ugljen, priopćeno je iz Arbaflamea

Probni rad prve termoelektrane koja koristi pelete te norveške kompanije kreće u prvoj polovini iduće godine.

 

Dvostruka korist 

"Iznimno nam je drago potvrditi zajedničku namjeru da elektrane na ugljen u Rumunjskoj počnu koristiti čistu energiju. Prema dugoročnom planu, Rumunjska namjerava potpuno zamijeniti ugljen, a to je u skladu s vizijom Arbaflamea, tj. ubrzanju postupnog izbacivanja ugljena u Europi", kaže Bjørn H. Knappskog. 

"Ovo je povijesni sporazum za rumunjski energetski sustav i dolinu rijeke Jiu. Ovo partnerstvo podrazumijeva veliku dekarbonizaciju jer ćemo ugljen u termoelektrani Paroșeni zamijeniti s peletima koji su proizvedeni na održiv način i s niskom stopom emisije CO2. Naveo sam da Rumunjska treba ostvariti ambiciozne ciljeve kako bi smanjila emisije stakleničkih plinova, a mi ćemo ih postići", ističe rumunjski ministar energetike Virgil Popescu.

"Osim toga, ne samo da osiguravamo održivu toplinsku i električnu energiju, nego donosimo i zalogaj gospodarskog kisika u dolinu Jiu jer će se u Paroșenima graditi tvornica u kojoj će se proizvoditi ti peleti. Višak peleta će se izvoziti, tako da će Rumunjska od toga imati dvostruku korist", zaključio je.