Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je u Zagrebu pritiskom gumba, na daljinu, pustio u probni rad Vjetroelektranu (VE) Senj. Riječ je o najvećoj vjetroelektrani u Hrvatskoj koju je izgradila kineska državna kompanija Norinco International Cooperation, tj. tvrtka Norinco – podružnica Zagreb, koja je većinski vlasnik tvrtke Energija projekt iz Senja

Taj projekt, koji se prostire na površini od približno 65 četvornih kilometara, uključuje gradnju 39 vjetroagregata ukupne snage 156 MW. Od toga, 29 vjetroagregata se nalazi na području grada Senja, a 10 u općini Brinje. Snaga svakog vjetroagregata iznosi četiri MW. Očekivana proizvodnja elektrane je 530 mil. kWh.


Bitan projekt

Gradnja te vjetroelektrane krenula je u srpnju 2019. godine. U njoj će se proizvoditi 0,5 TW h električne energije godišnje. 

"Ova investicija od 200 milijuna eura u čistu energiju zasigurno predstavlja projekt koji je vrijedan i bitan i za Hrvatsku i za Ličko-senjsku županiju i za ukupnu proizvodnju električne energije iz čistih i obnovljivih izvora", poručio je Plenković. 

Inače, službeni početak rada VE Senj očekuje se do kraja ove godine. Ona će se operativno koristiti barem sljedeće 23 godine, izvijestila je, među ostalim, Vlada