Dok se Hrvatska polako priprema za prvu aukciju za velike projekte obnovljivaca vrijedi zaviriti u inozemstvo, kakva se cijena postiže na aukcijama za manje projekte u fotonaponu... Francuska vlada dodijelila je 452 MW kapaciteta na svom posljednjem natječaju za fotonaponske projekte za komunalne kompanije u kojima je prosječna cijena porasla za 4,7% u odnosu na prethodni poziv. U devetom natječajnom razdoblju proglašeno je 69 pobjednika, priopćilo je prošlog tjedna Ministarstvo za ekološku i solidarnu tranziciju. 

Natječaj je završio dodijeljenim kapacitetom koji je bio niži od ciljane snage od 680 MW. Prosječna cijena predložena pobjedničkim shemama iznosila je 60,10 EUR po MWh, što je 4,7% više u odnosu na prethodnu osmu rundu. Nadmetanje je provedeno u tri odvojene kategorije. 

Prvi je bio otvoren za projekte veće od 5 MW, u kojima je prosječna cijena iznosila 53,38 EUR / MWh. Natječaji za projekte snage između 500 kW i 5 MW završili su s prosječnom cijenom od 62,65 EUR / MWh, dok je cijena u posljednjoj kategoriji za instalacije na parkirnim garažama iznosila 80,69 EUR / MWh, javlja EMP.