Anonimna kaznena prijava podnesena je protiv Hrvatskih šuma zbog odluke o prodaji drvne sječke po principu 'tko prvi njegova sječka'. 'U lipnju ove godine Uprava Hrvatskih šuma u dogovoru s ministrom Tihomirom Jakovinom, koji čini Skupštinu HŠ-a, objavljuje javni poziv za prodaju drvne sječke za proizvodnju električne i toplinske energije, što je otvorilo mogućnost raznih nepravilnosti i špekulacija…', navodi se u anonimnoj kaznenoj prijavi koja je podignuta protiv Hrvatskih šuma. Time je, navodi se, nanesena šteta i Hrvatskim šumama i drvnim prerađivačima, piše Jutarnji list
Upozorava i na to da postoji opravdana sumnja da su Hrvatske šume pogodovale jednoj tvrtki čime je ‘počinjeno kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti’. Da je takav natječaj odobrio sam ministar poljoprivrede, Jutarnji list je doznao iz razgovora i s nekim članovima Nadzornog odbora Hrvatskih šuma. Ministar Jakovina, koji je jedini član Skupštine Hrvatskih šuma, čak je promijenio uvjete javnog poziva nakon što je NO dao suglasnost za tekst natječaja. Na to je reagirao i jedan od članova NO-a. 
Iz izvora bliskog tom članu NO-a doznaje se da je već na prvom sastanku uoči raspisivanja natječaja u lipnju problematizirao ne samo uvjete natječaja, nego i princip: tko prvi, sječka njegova. Međutim, u međuvremenu je ministar Jakovina izmijenio uvjete javnog poziva, na što je reagirao isti član NO-a na novoj sjednici. Izrazio je bojazan da bi se na natječaj mogli javiti špekulanti. 'Uprava mu je tada odgovorila da Hrvatske šume imaju dovoljno drvne sječke da je svi dobiju pa da neće biti problema u natječaju po principu: tko prvi, sječka njegova. Ali na kraju nije tako ispalo', kaže izvor Jutarnjeg. 
Za ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu 'u raspisanom natječaju za prodaju drvne sječke nema ništa sporno'. 'Prodaju drvne sječke htjelo smo učiniti transparentnom, što ranijih godina nikako nije bio slučaj. Hrvatske šume nisu bile u obvezi provesti natječaj za to, jer to predstavlja prodaju proizvoda Hrvatskih šuma, pa je proveden javni poziv', pojasnio je ministar Jakovina. Kad je model u pitanju, pojasnio je kako se on primjenjuje u većini pretpristupnih i pristupnih fondova, kao što su SAPARD i IPARD, te se definira ukupni limit, postave uvjeti i svi oni koji ih zadovoljavaju sudjeluju na natječaju. 'Kriterij je da se odabire po redoslijedu prijave sve dok se limit ne ispuni', kaže ministar.