Primjena geotermalne energije u Europi u 2019. godine ostvarila je ubrzani rast, no politički okvir na to ima ključan utjecaj. Tako stoji u 'Izvješću s europskog geotermalnog tržišta za 2019.' koje je objavilo Europsko vijeće za geotermalnu energiju (EGEC).

Potkraj 2019. godine u Europi je bilo 130 geotermalnih elektrana u pogonu, čemu treba dodati još 36 projekata koji se razvijaju i još 124 projekta koji su u fazi projektiranja, čija ukupna električna snaga doseže čak 3,3 GW. Istodobno će se u narednih 5 - 8 godina broj geotermalnih elektrana u pogonu u Europi udvostručiti.

Europa je ujedno vodeća u svijetu po geotermalnim sustavima daljinskog grijanja i hlađenja. Ukupni toplinski učin takvih sustava je 2019. godine iznosio 5,5 GW i takvi sustavi postoje u čak 25 europskih zemalja. Uz to, ukupan broj geotermalnih dizalica topline (tlo -voda, podzemne voda - voda) u Europi je 2019. godine dosegnuo čak 2 mil., a takvo je rješenje u nekim zemljama čak postalo 'mainstream', izvijestio je EGEC.