Europsko tržište solarnih toplinskih sustava u 2019. godini naraslo je za 2,5%, kada se promatra instalirani toplinski učin, odnosno za 3,4%, ako se promatra ostvarena prodaja. To je ujedno pokazatelj stalnog rasta primjene toplinske energije koja je proizvedena iz Sunčeve energije u posljednja četiri desetljeća. U skladu s time, ne treba se čuditi što je do sada u Europi postavljeno već 10 mil. solarnih toplinskih sustava. 

Tako je potkraj 2019. godine instalirani učin solarnih toplinskih sustava u Europi dosegnuo 37 GW, a ukupna površina solarnih kolektora čak 52,9 mil. m2. Istodobno je od 10 najvećih europskih tržišta za solarne toplinske sustave najveće povećanje instaliranog učina ostvareno u Danskoj i Poljskoj, za oko 10% godišnje.

Kao što je spomenuto, povećana je i prodaja i to za 3,4%, što znači da je novoinstalirani učin dosegnuo 1,59 GW, a novoinstalirana površina solarnih kolektora 2,27 mil. m2.  Najveće europsko tržište za solarne toplinske sustave i dalje je Njemačka, gdje je instalirani učin povećan za 0,5%, no istodobno je opseg prodaje smanjen za čak 11%! S druge strane, preliminarni podaci za ovu godinu pokazuju da će se to promijeniti. 

Ako se promatra širi gospodarski i društveni učinak, vrijednost tržišta solarnog grijanja i hlađenja u 2019. godini dosegnula je promet od čak 1,9 mlrd. eura i istodobno je otvoreno novih 20 000 radnih mjesta. U isto vrijeme su zahvaljujući proizvodnji 26 TW h toplinske energije iz obnovljivih izvora (Sunčeve energije), a ne iz fosilnih goriva, ekvivalentne emisije ugljičnog dioksida smanjene za 7 Mt godišnje, izvijestila je europska solarnoenergetska stručna udruga Solar Heat Europe