Tvrtka NGEN koju su osnovali Roman Bernard i Damian Merlak izgradila je prvu privatnu baterijsku pohranu u Sloveniji, koja nudi pomoćne usluge operatorima prijenosnih i distribucijskih mreža. Kao što su rekli, tvrtka je od samog početka postavila cilj da će nakon uspješnog uključivanja prvog spremnika u sustav nastaviti povećavati mrežu baterija. Krajem prošle godine započeli su s pripremom novog projekta za ugradnju još jednog, još snažnije Tesline baterije. Prvi radovi započeli su u svibnju, a krajem kolovoza provedena su prva operativna ispitivanja spremišta baterija.

Sustav baterija s priključnom snagom od 15 MW i kapacititetom od 30MWh nalazi se u Kidričevu. Novo skladište električne energije dodatno će pomoći u regulaciji frekvencije slovenskog i europskog elektroenergetskog sustava, smanjiti neravnotežu bilančnih skupina i kao fleksibilna podrška ostalim sudionicima na tržištu električne energije, posebno većim potrošačima električne energije. Ukupna investicija u projekt, koji uključuje projektnu dokumentaciju, izgradnju infrastrukture i ugradnju akumulatora, iznosila je 15 milijuna eura.

Software

NGEN je razvio softversko rješenje koje samostalno upravlja svim uređajima uključenim u portfelj agregatora. Softversko rješenje izgrađeno je u skladu s ENTSO-E standardima i kao takvo spremno je za rad s EU platformama kao što su MARI i PICASSO. Prodajom malih baterija Powerwall za slovensko tržište pripremili su optimizirano rješenje za samodostatnost za kućanstva koja će također moći aktivno sudjelovati na tržištu energije. 

To će im moći donijeti dodatne uštede na troškovima električne energije i omogućiti im da postanu dio sveobuhvatnog rješenja. Korištenje manjih spremnika također će moći pomoći u rješavanju problema povećanja priključene snage. Za sve zainteresirane pripremili su pakete koji uključuju baterijsko spremište i fotonaponsku elektranu. Osnovni paket sastoji se od solarne elektrane snage 6kW i spremnika Tesla Powerwall korisnog kapaciteta 13,5 kWh. 

Paket, uključujući instalaciju, bit će dostupan na tržištu po cijeni od oko 10.800 eura, uključujući subvenciju za solarnu elektranu. Sljedeće godine planiraju se proširiti u inozemstvo, objavio je Naš stik.