Tvrtka Resalta prodala je kogeneracijsko postrojenje na biomasu snage pet MW u Slatini luksemburškom investicijskom fondu Pearl Infrastructure Capital. Provedena transakcija je jedno od najvećih stranih ulaganja u segment obnovljivih izvora biomase u Hrvatskoj. 

Resalta će sredstva od prodaje koristiti za provedbu istraživanja i razvoj daljnjih projekata u području obnovljivih izvora u okruženju.

"Pearl Infrastructure Capital specijaliziran je za ulaganja u projekte koji proizvode obnovljivu energiju iz biomase i nastojat će refinancirati imovinu, stvarajući tako dodatne resurse za konsolidaciju svoje strategije kako bi razvio portfelj kogeneracijskih postrojenja na biomasu u Hrvatskoj", objavljeno je na stranicama tvrtke Resalta u Hrvatskoj. 


Opskrba 500 kućanstava 

Kogeneracijsko postrojenje u Slatini pušteno je u rad 2019. godine s dugoročnim ugovorom o otkupu električne energije potpisanim s HROTE-om, hrvatskim elektroenergetskim operatorom.

Postrojenje generira 40 GW h električne energije svake godine što je dovoljno za opskrbu 500 kućanstava električnom energijom i nekoliko lokalnih industrija toplinskom energijom. Rad postrojenja omogućio je otvaranje 15 novih radnih mjesta te je u planu daljnje zapošljavanje stanovnika Slatine. To je bio prvi projekt otvoren u novoj općinskoj industrijskoj zoni, priopćila je Resalta

Prodaja projekta provedena je putem tvrtke Energy 9, podružnice Resalte koja je posjedovala elektranu u partnerstvu s tvrtkom Iskraemeco.