Nedavnim preuzimanjem udjela u tvrtkama RP Global Danilo i Vjetroelektrana Rudine tvrtka Professio Energia, u vlasništvu hrvatskih mirovinskih fondova Erste Plavi, PBZ Croatia Osiguranje te Croatia Osiguranje d.d., više je nego udvostručila svoj 'obnovljivi' portfelj. Naime, Professio Energia, koju su 'mirovinci' kupili od Dalekovoda prije nekoliko godina do sada je imala 50-postotne udjele u vjetroelektranama ZD2, ZD3 i ZD6 ukupne instalirane snage 45 MW, a sa spomenutim akvizicijama, u portfelj tvrtke ušle su VE Velika Glava, VE Bubrig, VE Crni vrh i VE Rudine ukupne snage oko 77 MW, piše Lider. 

Te vjetroelektrane godišnje proizvedu 320 GWh električne energije, čime se ospkrbljuje više od sto tisuća kućanstava u Hrvatskoj te doprinose godišnjoj uštedi više od 50 tisuća tona emisija stakleničkih plinova. Povodom preuzimanja iz tvrtke Professio Energia naveli su da zajedno s dioničarima imaju ambiciozne planove za buduća ulaganja i u greenfield projekte. "U ovom trenutku razvijamo oko 200 MW novih projekata vjetroelektrana i solarnih elektrana čime ćemo pridonijeti daljnjem ostvarenju zelene tranzicije Hrvatske" naglasili su iz tvrtke. 

Novi projekti

Nisu naveli o kojim je konkretno projektima riječ, no sudeći po Elaboratima koje su predali u Ministarstvo zaštite okoliša i održivog razvoja, Professio radi na razvoju VE Breze kod Novog Vinodolskog snage 45 MW, dvije vjetroelektrane snage po 20 MW kod Gračaca - Mazin 2 i Otrić od 20 MW te vjetroelektrane Voštane, od također 20 MW. Professiju je u planu u budućnosti izdavanje korporativne obveznice koja bi imala sve elemente strukture tzv. zelene obveznice. 

Poslovni partner Professija u održavanju prodanih elektrana Bojan Reščec iz RP Globala, koji ove godine slavi 20 godina rada, kaže da trenutačno razvija vjetroelektrane snage 80 MW te čitav niz fotonaponskih elektrana među kojima je i FNE Novalja koja je proizašla iz suradnje s lokalnom zajednicom.