Europska komisija objavila je zakonodavni paket „Fit for 55“, pregršt prijedloga politika kojima je cilj smanjenje emisija u Europskoj uniji za 55% do 2030. u usporedbi s razinama iz 1990. godine. Međutim, ažurirana Direktiva o obnovljivoj energiji (RED) aktivno će ići protiv ovog cilja i stoga prijeti da će raditi i protiv napretka koji ovaj paket postigne, upozorava udruga za zaštitu ptica BIOM. Potpredsjednik Europske komisije Timmermans je obećao da će osigurati da bioenergija “ne donosi više štete nego koristi”. No, nakon žestokog pritiska lobija intenzivnog šumarstva iz Finske i Švedske, dvije najšumovitije zemlje EU, Komisija je popustila.

Od sve energije koju EU trenutno dobiva iz obnovljivih izvora, ugrubo 60% nastaje izgaranjem biomase ili iz goriva dobivenih iz biomase – a od toga 18% energije izgaranjem šumskog drveća – a preostalih oko 40% iz stvarno obnovljive, klimatski prihvatljive energije, poput vjetra i sunčeve energije. Prijedlog nove direktive potaknut će daljnje povećanje izgaranja drveća jer će ga i dalje smatrati klimatski prihvatljivim, održivim izvorom energije. Izgaranje drva ispušta još više ugljičnog dioksida od izgaranja fosilnih goriva, bez obzira na to otkud ga se dobiva. 

Više štete nego koristi

BIOM ističe da prijedlog Europske komisije za revidirani RED pogrešno nastavlja računati spaljivanje biomase za energiju kao nultu razinu emisije ugljika u energetskom sektoru, ne ukida spaljivanje bioenergetskih sirovina, kao što je šumska biomasa, što ima više štete nego koristi za klimu ali zato uvodi zabranjena područja za sirovine, kao što su primarne šume. BIOM naglašava da je problem što takve šume predstavljaju samo 3% šuma Europske unije, a preostalih 97% i dalje je otvoreno za eksploataciju.

Također RED direktiva omogućuje da zbog mlakih formulacija države neće odobriti potporu za sagorijevanje visokokvalitetnog drva, kao što su “furnirski trupci” za energiju, što ima slabi učinak jer industrija uglavnom sagorijeva drvo male financijske vrijednosti, ali visoke biološke raznolikosti i vrijednosti ugljika.

BIOM kaže da je u veljači  više od 500 znanstvenika pisalo Europskoj uniji upozoravajući da su „brojne studije pokazale da će izgaranje drva povećati zagrijavanje desetljećima ili čak stoljećima. Ovo je točno čak i kada drvo zamjenjuje ugljen, naftu ili prirodni plin“. Istodobno, potražnja za šumskom biomasom povećava pritisak sječe šuma u EU koje su već jako posječene. Države EU procjenju da šumarske aktivnosti ugrožavaju 79% vrijednih šumskih staništa. Uz to, količina ugljika koje šume apsorbiraju smanjuju se i smanjit će se za trećinu do 2030.