Vlast Republike Srpske planira ukinuti subvencioniranje proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora i da se naknada, koju za to plaćaju građani, više ne povećava. Proizvođači poručuju da je to pravno moguće učiniti samo za buduće elektrane, u suprotnom slijede milijunske tužbe protiv Republike Srpske. Luka Petrović, v.d. direktora Elektroprivrede RS, kaže kako ERS želi izmjenu zakonskih propisa te da nema više subvencioniranja i da građanima ne rastu računi. “To ćemo postići izmjenom propisa u Narodnoj skupštini, Vladi i Regulatornoj komisiji za energetiku“, rekao je Petrović u intervjuu za Herceg televiziju. Što se tiče obnovljivih izvora, dodao je da je to jedan segment promjena, a da je drugi da će ERS, iz svojih sredstava, izgraditi solarnu elektranu, te da se gradi Vjetropark Hrgud. „To ćemo raditi bez poticaja”, rekao je Petrović, dodajući da ERS ubuduće može računati i na prihode od zelenih certifikata. 
Generalni tajnik Udruženja proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora Dragan Jerinić kaže za CAPITAL da 2020. godine završava jedan ciklus i kvote koje su predviđene Akcijskim planom RS za korištenje OIE. „Zakon se ne može retroaktivno primjenjivati. Promjena se može odnositi na buduće objekte, poslije 2020. godine. Treba naći modalitet na koji način će se nakon toga moći graditi hidroelektrane da budu isplative, na ovaj način su potpuno neisplative. Ugovori koji su sada na snazi ne mogu biti poništeni ili ukinuti a u slučaju tužbi RS bi izgubila te sporove jer je potpisala obavezu na 15 godina, a sad je ukida“, ističe Jerinić. 
Istraživanje CAPITAL-a pokazalo je da su građani Republike Srpske dali u prethodnim godinama na desetke milijuna maraka vlasnicima MHE na temelju naknade za obnovljive izvore energije, a da je korist koju je Srpska imala od tih MHE jako upitna. Samo u prvih 11 mjeseci prošle godine za otkup struje od proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora izdvojeno je oko 24,8 milijuna konvertibilnih maraka, od čega se na premiju odnosi 14,7 milijuna konvertibilnih maraka, a toliki iznos planiran je i za ovu godinu.