Europska politika ugljične neutralnosti, odnosno energetska tranzicija do 2050. godine svakako će uzrokovati značajna smanjenja isporuka prirodnog plina iz Rusije, što će imati veliki utjecaj na prihode ruske plinske tvrtke Gazprom. Izjavio je to Sergej Komlev, jedan od čelnika tvrtke Gazprom Export, Gazpromove kćerinske tvrtke zadužene za izvoz plina. No, Rusija i Gazprom mogli bi zadržati ulogu glavnog isporučitelja energenata za Europu ako se umjesto izvozu prirodnog plina okrenu izvozu vodika.

Naime, cilj smanjenja emisija stakleničkih plinova za 55% do 2030. godine zapravo znači napuštanje svih goriva koje ih uzrokuju. Stoga će se u Europi trošiti sve manje plina, a to opet znači njegov sve manji izvoz iz Rusije. No, umjesto da se u Europu tada izvozi plin, od njega će se proizvoditi vodik, za kojim vlada sve veća potražnja pa na svjetskom tržištu čak dolazi i do nestašica. Očekuje se da bi proizvodna cijena takvog vodika mogla iznositi oko 2 USD/kg, a to će ujedno omogućiti Rusiji da postane glavni svjetski opskrbljivač tzv. plavog vodika (tj. onoga koji se proizvodi iz plina). 

Prema procjenama ruskog Ministarstva energetike, Rusija bi mogla izvoziti i do 33,4 mil. t vodika u vrijednosti 100,2 mlrd. dolara, što bi u 2050. godini moglo činiti i 20% svjetskog tržišta vodika, izvijestila je ruska novinska agencija TASS.