Njemačka energetska tvrtka RWE objavila je financijske rezultate za 2019. godine, pri čemu ističe da su ciljevi kada je riječ o EBITDA-i i prilagođenom neto prihodu premašeni. Isto tako, tvrtka najavljuje da će do 2022. godine izgraditi nove vjetroelektrane ukupne snage čak 4 GW. 


Ambiciozni ciljevi

To je sve u skladu s ambicioznim ciljem ostvarivanja potpune ugljične neutralnosti do 2040. godine. Uostalom, od 2012. godine do danas tvrtka je svoje emisije svela na 1/2 (doduše, treba napomenuti da je to ostvareno i izdvajanjem dijelova poslovanja koji su bili veliki uzročnici emisija). 

Tako RWE danas ima pet područja poslovanja: pučinske vjetroelektrane, kopnene vjetroelektrane i sunčane elektrane, hidroelektrane, biomasa i plin, opskrba i trgovina, ali i ugljen i nuklearna energija. Područje hidroelektrana, biomase i plina obuhvaća crpne i protočne hidroelektrane, elektrane na biomasu i plinske termoelektrane, a tu je i manji udio u austrijskoj energetskoj tvrtki Kelag. U tom je području 2019. godine ostvarena EBITDA od  671 mil. eura.


Golema ulaganja

Do 2022. godine tvrtka će uložiti 5 mlrd. eura u projekte za iskorištavanje obnovljivih izvora, od čega će 20% biti uloženo u Njemačkoj. Istodobno, tvrtka će se usmjeriti na poslovanje u Europi i Sjevernoj Americi, ali i u azijsko-tihooceanskom području. 

Od spomenutih novih vjetroelektrana snage 4 GW, trenutačno su u gradnji postrojenja ukupne snage 2,7 GW, objavio je američki energetski portal 'HydroReview'.