Šest energetski siromašnih kućanstava u Sisačko-moslavačkoj županiji, koja su godinama funkcionirala bez struje, posljednjih je tjedana dobilo fotonaponske panele zahvaljujući dobrim ljudima koji su se udružili kako bi im to omogućili. Sve je krenulo akcijom ‘Zraka sunca-svjetlo nade’, koju je još u veljači pokrenula Zelena akcija u suradnji s Inicijativom ‘Ljudi za ljude’. Cilj je bio osigurati struju za pet kućanstava na području Sisačko-moslavačke županije, no cilj je čak premašen. 

Donacije

To je ostvareno zahvaljujući obilnim donacijama 500 donatora koji su prikupili oko 104.000 kuna, a proces ugradnje se odužio zbog korone. Paneli su ugrađeni u dva kućanstva u mjestu Gornja Mlinoga u kojima dva muškarca žive bez struje već 15 godina, struju je dobila starica koja je nema godinama, a invalid je i teško se kreće, te muškarac koji živi u napuštenoj školi u mjestu Mala Paukova. 

Posebno je dirljivo bilo u mjestu Segedin, gdje je panele dobila obitelj Ognjenović, kojoj je oduzeto dvije djece radi loših uvjeta života. Ognjenovići su, naime, u Segedin donji doselili iz Slavonije. 

Neimaština

Jedno kraće vrijeme zbog neimaštine nisu mogli plaćati struju, pa ju je Elektra isključila. Ponovno uključenje nije bilo izvedivo zbog problema u imovinsko- pravnim odnosima, pa su tako uz svijeće živjeli od 2009. godine. Dragoljub Ognjenović priča nam kako žive od poljoprivrede i socijalne pomoći od 1500 kuna koju prima njegova supruga. Oduzet im je sin 2013., a drugi prije dva mjeseca, odmah nakon poroda. Djecu redovito posjećuju u domu i udomiteljskoj obitelji i sada će uložiti zahtjev Centru za socijalnu skrb da djecu vrate kući. 

Kad smo dobili struju baš smo bili sretni, žena je bila jako sretna. Postavili su nam na krovu tri solarna panela, a u kući imamo dvije baterije. I ja sam radio s majstorom. Sve su nam objasnili kako funkcionira i sad samo moramo paziti na punjenje baterija. Sada imamo svjetlo u sobi, kuhinji i kupaonici, a možemo uključiti i hladnjak i radio i TV i napuniti mobitel. Čim smo vidjeli da će se sve to urediti odmah smo krenuli u postupak za povratak djece“, priča Dragoljub Ognjenović za Telegram.hr.