Siemens Energy i Siemens Gamesa odlučili su razviti odobralnu (offshore) turbinu vjetroelektrane koja sadrži integrirani elektrolizator u bazi tornja, s ciljem povećanja učinkovitosti i smanjenja gubitaka energije i troškova proizvodnje zelenog vodika. Siemens Gamesa namjerava prilagoditi svoj razvoj svoje offshore vjetroturbine SG 14-222 DD, kako bi neprimjetno integrirao sustav elektrolize u rad turbine. 

Gubici električne energije smanjeni su time na minimum, dok modularni pristup osigurava pouzdanu i učinkovitu operativnu postavku za skalabilno rješenje za vjetar-vodik s mora, priopćila je tvrtka. Siemens Energy razvit će novi proizvod za elektrolizu kako bi ne samo udovoljio potrebama teškog pomorskog okruženja i bio u savršenoj sinhronizaciji s vjetroagregatom, već i stvorio novu konkurentnu varijantu za proizvodnju zelenog vodika. 

Riječ je o testu koji bi mogao poslužiti za za ostvarivanje veće, isplative proizvodnje vodika. Tvrtke namjeravaju pružiti cjelovitu demonstraciju rješenja na moru do 2025./2026., a industrijski izvori smatraju da konačni proizvod neće biti ekonomski održiv bez poticaja za zeleni vodik, ali napomenuli su da integrirani sustav može poboljšati učinkovitost, objavio je Renews.biz.