U sklopu prvog natječaja za izgradnju solarnih sustava na državnom zemljištu koje je provela Sjeverna Makedonija, tvrtki GEN-I dodijeljena su tri od 11 zemljišta, što ujedno predstavlja 17 MW od ukupno ponuđenih 35 MW te najveći kapacitet dostupan jednom ulagaču. 

Projekt uključuje prvu sunčanu elektranu tvrtke GEN-I u Makedoniji, a izgradit će je i njom upravljati tvrtka GEN-I Sonce DOOEL Skopje, priopćeno je iz agencije Grayling. 

Građevinski radovi, prema najavama, kreću početkom 2021., a u skladu sa zahtjevima natječaja sunčana elektrana bit će u potpunosti operativna do početka 2023. godine. 


Dobro osmišljeni uvjeti 

"Sretni smo što nakon objave rezultata natječaja, kojima nam je osigurano pravo na korištenje zemljišta u trajanju od 50 godina i prodaju Sunčeve energije, možemo najaviti izgradnju prve sunčane elektrane u vlasništvu tvrtke GEN-I. Uvjeti natječaja iznimno su dobro osmišljeni te su se bavili s tri ključna izazova koja inače znaju otežavati investicije u solarne sustave te su pružili zajamčenu državnu potporu za prenamjenu državnih parcela u građevinsko zemljište, potporu vezanu uz građevinske dozvole i korištenje zemlje – kao i povezanost na mrežu", rekao je Igor Koprivnikar, direktor tvrtke GEN-I Sonce DOOEL Skopje i član Uprave tvrtke GEN-I.