Prema posljednjim privremenim revidiranim podacima Zavoda za statistiku, na kraju prošle godine udio OIE u finalnoj bruto potrošnji energije u Sloveniji iznosio je 24,16%, što znači da država nije ostvarili obvezujući cilj koji smo si je zadala. Stoga je Vlada prije nekoliko dana donijela odluku o sporazumu o statističkom prijenosu obnovljive energije između Republike Slovenije i Češke i Borzena kao supotpisnice sporazuma. Riječ je o takozvanom zelenom transferu

Nedostajući udio, koji predstavlja 455 GWh energije, otkupit će se od Češke, koja je premašila zacrtane ciljeve pa može prodati svoj udio, za što će dobiti otprilike pet milijuna eura. No, to je samo statistički transfer, pri čemu se udio Slovenije u obnovljivim izvorima energije na papiru povećava za kupljenu količinu, a za toliko se smanjuje Češki udio. Europsko zakonodavstvo također predviđa druge moguće mehanizme ako jedna od država članica ne postigne obvezujuće ciljeve. 

Druga mogućnost je ulaganje u zajedničke projekte OIE s trećim zemljama i sudjelovanje u mehanizmu EU za financiranje OIE. U tom slučaju zemlje dio sredstava uplaćuju u poseban europski fond, iz kojeg se potom financiraju razni OIE projekti. Bilo bi najpovoljnije ili jeftinije da je Slovenija vlastitim projektima postigla cilj i izgradia dovoljno elektrana i kogeneracijskih postrojenja na obnovljive izvore energije, pišu slovenski mediji.