Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) raspisala je natječaj za nabavu te isporuku opreme i materijala za realizaciju projekta Solari 3000+ za kućanstva i Solari 500+ za fizičke i pravne osobe do 30 kW. Natječaj, čija je vrijednost 19,9 milijuna eura, otvoren je do 25. listopada. 

Projekti Solari 3000+ i Solari 500+ predstavljaju početak energetske tranzicije u Crnoj Gori i značajnija ulaganja u energetiku u posljednjih 40 godina. Cilj projekta je kroz energetsku tranziciju svesti emisiju CO2 na najmanju moguću mjeru i očuvati okoliš, izvijestila je EPCG

Tim projektom će se omogućiti da tri tisuće kućanstava u pojedinačnim stambenim objektima dobiju sunčane elektrane i od potrošača i kupca postanu proizvođači i prodavači električne energije. Također, ulaganje će omogućiti da se i 500 pravnih osoba, odnosno malih proizvodnih pogona i javnih ustanova javi za sudjelovanje u ovom projektu. 

Ne manje bitna činjenica je da se ovim projektom proizvodnja električne energije usmjerava na obnovljive izvore, a građanima se, po najpovoljnijim uvjetima, omogućava da sami proizvode obnovljivu energiju bez emisije ugljikova dioksida.

 

Razdoblje otplate 

"Građani će tako moći sami proizvoditi električnu energiju za vlastite potrebe i, prema mogućnostima, višak energije prodavati Elektroprivredi. To znači da, osim otplate kredita za solarne panele, neće imati troškove za električnu energiju jer će ju sami proizvoditi, a rata će biti približna prosječnom računu za električnu energiju. Dakle, kad građani otplate svoju opremu, a predviđeno razdoblje otplate je od šest do osam godina, dobivaju besplatnu električnu energiju”, naglašava predsjednik Odbora direktora EPCG-a Milutin Đukanović

U realizaciji projekta bitnu ulogu će imati i Fond za zaštitu okoliša Crne Gore (Eko fond) koji će sredstva koja će mu uplatiti EPCG iskoristiti kako bi subvencionirao korisnike s 20 posto vrijednosti instalacije. 

Inače, na međunarodni javni poziv za osiguranje sredstava za financiranje projekata Solari 3000+ i Solari 500+, koji je EPCG raspisala 2. kolovoza, prijavilo se osam zainteresiranih institucija te je u tijeku odabir financijskog partnera. 

U najkraćem roku bit će raspisan i javni poziv kako bi se građani mogli prijaviti za sudjelovanje u tom projektu.