Europska investicijska banka (EIB), Svjetska banka i Europska unija podupiru inicijativu kako bi Gambiji olakšali pristup čistoj energiji. U sklopu te inicijative za iskorištavanje sunčeve energije i opskrbe tisuću škola i 100 zdravstvenih centara u ruralnim dijelovima Gambije je predviđeno 142 milijuna eura. 
Taj operativni program bi trebao povećati tamošnju opskrbu energijom za 20 posto i promijeniti pristup električnoj energiji u ruralnim zajednicama kroz izgradnju nove fotonaponske elektrane u Jamburu u blizini Banjula, nove infrastrukture za prijenos i distribuciju električne energije, objavio je EIB. 
"Ulaganje u energetsku infrastrukturu Gambije ključno je za poboljšanje gospodarskih mogućnosti i svakodnevnog života u našoj zemlji, a ovaj novi projekt pokazuje kako iskorištavanje snage sunca može utjecati na Gambiju u godinama koje dolaze. Bliska suradnja između Gambije i međunarodnih partnera kao što su Europska investicijska banka, Svjetska banka i Europska unija našoj zemlji osigurava korist od najsuvremenijeg globalnog tehničkog iskustva u industriji i postaje model za obnovljivu energiju za ostatak Afrike", rekao je Ousainu Darboe, potpredsjednik Republike Gambije. 
"Europska investicijska banka predano podupire klimatske aktivnosti diljem svijeta. EIB osigurava 65 milijuna eura za ovaj projekt u suradnji s gambijskim, međunarodnim i europskim partnerima. Povezivanje jedne od najvećih solarnih elektrana u zapadnoj Africi sa zajednicama širom Gambije povećat će pristup čistoj energiji, stvoriti nove gospodarske mogućnosti i poboljšati zdravlje i obrazovanje budućih generacija", rekao je Andrew McDowell, potpredsjednik Europske investicijske banke za energetiku. 
"Gambija će biti prva zemlja u Africi, ako ne i jedina u svijetu, koja osigurava elektrifikaciju obnovljivom energijom za sve javne škole i zdravstvene ustanove. Projekt je osmišljen kako bi osigurao održivo snabdijevanje električnom energijom iz solarnih sustava tijekom najmanje 20 godina i kako bi se postavili temelji za nacionalnu industriju solarne energije koja će pružati dodatne usluge u budućnosti", rekao je Attila Lajos, veleposlanik Europske unije u Republici Gambiji. 
Europska unija osigurat će 106 milijuna eura za program čiste energije koji će provesti nacionalna elektroprivreda NAWEC. To uključuje 65 milijuna eura u okviru 25-godišnjeg dugoročnog koncesijskog kredita Europske investicijske banke i 41 milijun eura iz proračuna Europske unije. Projekt podržava Svjetska banka u iznosu od 35,7 milijuna eura.