Jedan od većih sustava za pripremu sanitarne tople vode uz pomoć sunčeve energije (solarno-termalni sustav) na Balkanu nalazi se u Pančevu, u okviru komunalne tvrtke "Grejanje", a dobar je primjer optimalnog korištenja obnovljive energije. Solarno-toplinski sustav, kako kažu ovoj tvrtki, dokaz je da je korištenje solarne energije za grijanje vode jeftinije od fosilnih goriva, a istodobno se smanjuje zagađenje okoliša, pa namjeravaju izgraditi još napredniji sustav koji će toplinsku energiju proizvoditi iz sunčeve energije. 

Pančevo je započelo taj pothvat u sektoru sustava daljinskog grijanja 2017. godine, kada je instalirano 360 solarnih termalnih kolektora ukupne snage 700 kW i godišnje proizvodnje od 600 MWh. U to je vrijeme bio najveći solarno-termalni sustav u Srbiji i financirao se iz IPA fondova u okviru prekogranične suradnje između Srbije i Rumunjske. Kolektori, površine 906 četvornih metara, postavljeni su na konstrukciju iznad zemlje. Solarno-termalni sustav ima kapacitet od 1 MW i godišnju proizvodnju od 900 MWh.

Veći kapacitet
  
Povećanje kapaciteta ovog sustava završeno je u ožujku ove godine, u suradnji s USAID-om, kada je dodano još 198 kolektora, pa je sada ukupna snaga nešto veća od 1 MW, a očekivana godišnja proizvodnja je 900 MWh. Trenutno je to možda najveći solarni termalni sustav na Balkanu. Specifičnost druge faze je u tome što su kolektori postavljeni na krov okrenut prema istoku i zapadu, pa je na krovu izgrađena posebna čelična konstrukcija koja je kolektorima omogućavala okretanje prema jugu, što je optimalno. 

Prednosti ovog sustava su niži troškovi, smanjenje emisije CO2, stabilna cijena toplinske energije i 100% domaći izvor energije Ukupna investicija za oba sustava bila je oko 600.000 eura, ako se uzme u obzir vrlo dug životni vijek postrojenja od 25-30 godina i vrlo niski operativni troškovi, cijena toplinske energije niža je od one dobivene iz prirodnog plina, navodi JKP Grejanje, objavio je Balkan Green Energy News.