Novim zakonom o obnovljivim izvorima energije zabranit će se gradnja svih hidroelektrana u zaštićenim područjima, izjavila je prošli tjedan potpredsjednica srpske vlade i ministrica rudarstva i energetike Zorana Mihajlović

"Male hidroelektrane su tema o kojoj se mnogo govorilo, koja je možda trebala biti riješena kroz drugi zakon u nadležnosti drugog ministarstva, ali budući da je to i pitanje obnovljivih izvora, odlučili smo to urediti kroz novi zakon o obnovljivim izvorima energije. U zaštićenim zonama, bez obzira na to je li riječ o prvoj, drugoj ili trećoj, neće se moći graditi hidroelektrane bilo koje vrste ili snage, dakle, malih, malih derivacijskih, velikih. Zaista je bilo mnogo problema s malim hidroelektranama, posebice derivacijskih, i nemamo vremena razmišljati o prošlosti", rekla je odgovarajući na pitanja novinara nakon obilaska vjetroelektrane u Kovačici. 

Nacrt zakona predviđa da se na temelju vladine odluke, kao što već postoje velike hidroelektrane u parkovima prirode poput HE Đerdap, može razmotriti gradnja hidroelektrane u zaštićenim zonama ako to predstavlja nacionalni interes, izvijestilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije.