Bečko gradsko energetsko poduzeće Wien Energie prije 10 godina pustilo je u rad prvu sunčanu elektranu u vlasništvu građana. 

Građani sudjeluju u njezinom financiranju kupovinom udjela u obliku vaučera, a sve funkcionira po principu prodaje uz povratni najam – zainteresirani tako mogu kupiti fotonaponske module, a poduzeće ih potom od njih unajmljuje te im za to uplaćuje godišnji prihod. 

Na području Beča i Donje Austrije danas postoji 28 takvih elektrana, a ove godine u Beču bi trebala biti otvorena još jedna. Ona će pak biti postavljena na glavnom gradskom groblju. 

Snaga novog fotonaponskog sustava iznosit će 1,4 MW, a bit će to treće po veličini postrojenje bečkog gradskog energetskog poduzeća. Trebalo bi proizvoditi dovoljno električne energije za opskrbu oko 570 kućanstava, a bit će pušteno u rad ovog proljeća, izvijestio je Inozemni ureda Grada Beča.

 

Doprinos građana 

Postoji velik interes za kupovinu fotonaponskih modula u ovakvim elektranama koji se najčešće rasprodaju vrlo brzo nakon puštanja u prodaju. Rekord i dalje drži prvo takvo postrojenje otvoreno 2012. s 2100 modula koji su rasprodani za svega 26 sati. 

Dosad je više od 10.000 građana na ovaj način sudjelovalo u financiranju elektrana, a pritom su uložili više od 38 milijuna eura. Ukupna snaga 28 fotonaponskih sustava u vlasništvu građana iznosi 20,5 MW, a električnom energijom mogu opskrbiti oko 8.400 kućanstava. 

Puštanjem u pogon novog postrojenja na groblju te će se brojke povećati. Građani, koji ne mogu postaviti vlastite fotonaponske module, zahvaljujući ovakvom modelu mogu dati svoj doprinos širenju obnovljivih izvora u glavnom gradu Austrije.