Postavljanjem solarnih modula povećava se udjel zelene energije u proizvodnji te istovremeno smanjuje ovisnost o uvozu te gubici na elektroenergetskoj mreži, uz doprinos zdravom okolišu, izjavila je potpredsjednica Vlade Srbije i tamošnja ministrica rudarstva i energetike Zorana Mihajlović prilikom prošlotjednog obilaska benzinske postaje u Starim Banovcima u Srbiji. 

Tamo je, naime, Naftna industrije Srbije (NIS) predstavila projekt u sklopu kojeg će se postaviti sunčane elektrane na benzinske postaje. U prvoj fazi tog projekta NIS je već postavio osam sunčanih elektrana na krovove tih maloprodajnih objekata. 

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije je, istaknula je, donošenjem Zakona o korištenju obnovljivih izvora stvorilo uvjete da se prvi put u toj zemlji uvede status kupca s vlastitom proizvodnjom električne energije (kupac-proizvođač, tzv. 'prozjumer') iz obnovljivih izvora.

 

Energetska samodostatnost

"Ministarstvo rudarstva i energetike, Vlada Srbije i NIS su partneri u provedbi energetske tranzicije i nemoguće je zamisliti budućnost, a da ne razmišljamo o tome kako proizvesti dovoljne količine energije iz čistih, obnovljivih izvora. Ovo je i primjer kako gospodarski subjekti u Srbiji mogu osigurati energetsku samodostatnost, a NIS će samo na ovoj postaji ostvariti uštede od 15 posto", rekla je ona, objavljeno je na stranicama Ministarstva rudarstva i energetike Srbije.

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, izjavio je da je prioritet kompanije zadržavanje stabilne opskrbe tamošnjeg tržišta i osiguranje novih izvora energije. 

"Naš daljnji razvoj mora biti održiv, uz odgovoran odnos prema resursima i okolišu. Želio bih istaknuti posvećenost NIS-a održivom razvoju. Postavljanjem sunčanih elektrana na našim objektima nastavljamo provoditi svoju zelenu agendu i ulažemo u obnovljive izvore. U tome imamo podršku naših partnera iz Vlade Srbije i Ministarstva rudarstva i energetike, s kojima dijelimo iste ciljeve, a to su energetska stabilnost i ekološka sigurnost", rekao je.