Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban jučer je uručio 36 ugovora ukupne vrijednosti 990 tisuća kuna za korištenje obnovljivih izvora u obiteljskim kućama, točnije za postavljanje sunčanih elektrana na području te županije. 

Na natječaj za korištenje obnovljivih izvora stigle su 43 prijave, a 36 ih je zadovoljilo uvjete i dobilo sredstva, objavljeno je na stranicama Splitsko-dalmatinske županije

"Nadam se da će ovi ugovori biti poticaj i drugim građanima s područja naše županije da u ovom smjeru zajednički idemo razvijati obnovljive izvore", istaknuo je Boban.

 

Smanjenje troškova 

Među potpisnicima ugovora bile su i tri osobe iz Sinja, Trilja i Brnaza. 

"Prijavili smo se za kuću u kojoj živimo suprug i ja i dobili smo 30 tisuća kuna. Dosta smo orijentirani prema obnovljivim izvorima i odlučili smo napraviti takvu elektranu. Ova sredstva nam dosta znače, to je malo veća investicija i svaka kuna dobro dođe. Tako da smo zadovoljni što smo prošli na ovom natječaju", izjavila je Slavica Minarik iz Sinja. 

"S vremenom će nam naša sunčana elektrana donijeti značajno smanjenje troškova. Ne manje važno je i činjenica da ovako pridonosimo podizanju ekološke svijesti. Investicija bi se trebala isplatiti nakon pet godina, a trajnost elektrane je do 25 godina", napomenula je Emilija Čavara koja je dobila nepovratna sredstva za izgradnju sunčane elektrane na krovu obiteljske kuće u Klisu.