Sunčana elektrana na krovu i parkiralištu upravne zgrade Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) u Nikšiću spremna je za proizvodnju električne energije te je odobren njen probni rad. Vrijednost postavljanja više od tisuću solarnih panela procijenjena je na približno 600 tisuća eura, izvijestila je EPCG

"Izgradnja sunčanih elektrana na parkiralištu i krovu upravne zgrade pripada prvoj fazi projekta te se tako osigurava oko 40 posto energije za pokrivanje energetskih potreba ovog objekta ili oko 500 tisuća kW h električne energije godišnje", ističe voditelj projekta Sreten Gojković

Krajnji cilj projekta je pak osiguranje dovoljnih količina električne energije za pokrivanje potreba upravne zgrade EPCG-a.

 

Električna vozila 

Izvršna voditeljica Uprave za IMS (integrirano upravljanje sustavom) i opće poslove u EPCG-u Olga Radović kaže kako je postavljanjem solarnih panela, uz primjenu ostalih mjera energetske učinkovitosti koje predviđa glavni projekt, moguće dobiti energetski neovisan objekt. 

"Potpunom realizacijom projekta koji podrazumijeva i rekonstrukciju upravne zgrade, uz mjere energetske učinkovitosti, dobit ćemo prvi veliki energetski neovisan objekt u Nikšiću i među najvećim u Crnoj Gori. Pozitivni učinci energetske obnove upravne zgrade EPCG-a, osim financijskih, očituju se i u smanjenju emisije CO2 što će se dodatno osigurati i uvođenjem električnih vozila", kaže ona. 

EPCG je već nabavila dva električna vozila, a planirana je veća zastupljenost takvih automobila u voznom parku. U međuvremenu su postavljena i četiri mjesta za punjenje električnih vozila, uz mogućnost gradnje dodatnih punionica. 

Završetkom cjelokupnog projekta, uštede na električnoj energije iznosit će oko 140 tisuća eura godišnje.