Strašna suša uzrokovala je presušivanje nekih rijeka u Kini, uključujući dijelove Jangcea, treće najveće rijeke na svijetu. Rijeka Jangce opskrbljuje pitkom vodom više od 400 milijuna Kineza i najvitalniji je plovni put za kinesko gospodarstvo. Protok vode na glavnom dijelu rijeke je više od 50% ispod petogodišnjeg prosjeka. To je utjecalo na proizvodnju električne energije, zaustavilo riječni promet i prisililo velike tvrtke da obustave rad. 

U petak je izdano upozorenje na sušu diljem zemlje jer se predviđalo da će se dugotrajni i jaki toplinski val na jugozapadu Kine nastaviti i do rujna. Gubitak protoka vode u kineskom hidroenergetskom sustavu izazvao je tešku situaciju u pokrajini Sičuanu koja dobiva više od 80% svoje energije iz hidroelektrana. U Sičuanu je prošli tjedan obustavljena ili ograničena opskrba električnom energijom za tisuće tvornica, a uvedene su i redukcije za građanstvo. Potražnja za električnom energijom povećana je za 25% ovog ljeta, prenosi Guardian pisanje lokalnih kineskih medija. 

Toyota, Foxconn i Tesla su među tvrtkama za koje se izvješćuje da su tijekom posljednja dva tjedna privremeno obustavile rad u nekim tvornicama. U nedjelju je South China Morning Post izvijestio da su planovi za ponovno pokretanje proizvodnje ovaj tjedan odgođeni. Suša je pogodila najmanje 2.46 milijuna ljudi i 2.2 milijuna hektara poljoprivrednog zemljišta u Sičuanu, Hebeiju, Hunanu, Jiangxiju, Anhuiju i Chongqingu, a više od 780.000 trebalo je pooću u dostavi pitke vode. U nedjelju je određeno otpuštanje 980 milijuna kubika vode iz rezervoara kako bi se nadomjestio manjak vode u riječnom koritu.