Švedska planira ukinuti poticaje kroz shemu zelenih certifikata za projekte kopnenih vjetroelektrana otprilike u isto vrijeme kad i Norveška, koja će svoj program zaustaviti krajem 2021. godine, izjavio je u srijedu švedski ministar energetike Anders Ygeman. "Kopnene vjetroelektrane i bez subvencija su profitabilne", rekao je ministar, dodajući kako će nastojati potaknuti ulaganja širenjem postojećeg okvira koji određuje relevantne površine razvoja. 

Prema statistikama švedskog udruženja vjetraša (SWEA) u trećem kvartalu ove godine donesene su odluke za novih 686 MW novih kapaciteta. U protekle dvije godine izgrađeno je 2,7 GW a udruženje procjenjuje da će se proizvodnja tih elektrana s 20 TWh povećati na 40 TWh do 2022. Zustavljanjem dodjele zelenih certifikata pokušava se spriječiti kolaps njihove cijene, na što je SWEA upozoravala u stduenom 2018., jer ako certifikati preplave tržište, profitabilnost postojećih projekata bit će ugrožena, javlja Wind power monthly. 

Postignuti ciljevi

Norveška je najavila zatvaranje te sheme u 2021. pošto je postigla svoje ciljeve do 2030. SWEA je pozdravila izjavu ministra Ygemana. „Cilj 100-postotne proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora do 2040. godine, zajedno s obećanjima da će zaustaviti izdavanje certifikata, tržištu su dali dugoročnu viziju potrebnu da bi se investitori usudili donijeti odluke o investiranju“, izjavila je izvršna direktorica SWEA-e Charlotte Unger Larson.

U novoobjavljenim podacima iz te udruge, Švedska ima instaliranu snagu u vjetru od 8,2 GW od kraja rujna, uključujući 190 MW offshore vjetra. U tijeku je izgradnja dodatnih 4,6 GW vjetroelektrana na kopnu, pri čemu su izdane dozvole za dodatnih 8 GW vjetroelektrana. Ta zemlja planira izgradnju većeg broja VE na moru te smanjivanje troškova priključka na mrežu i to kroz proračunski trošak ili na teret mrežnog operatera.