Svjetski je dan obnovljivih izvora energije, koji se svake godine obilježava 26. travnja, na dan černobilske nuklearne katastrofe koja se dogodila 1986. Povodom toga oglasilo se Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, kazavši da svojim zakonodavnim aktivnostima i mjerama poticanja povećanja energetske učinkovitosti i korištenja OIE, podržava intenzivniji razvoj sektora obnovljivih izvora energije u svjetlu održive energetske politike. 

"Smjernice i ciljevi razvoja hrvatskoga energetskog potencijala, osim sigurnosti opskrbe, energetske neovisnosti, integracije u jedinstveno tržište Europske unije i geopolitičkih aspekta razvoja Republike Hrvatske, obuhvaćaju usklađivanje s ciljevima iz EU direktiva po pitanjima smanjenja potrošnje, smanjenja emisija stakleničkih plinova te održivosti energetskoga razvoja", priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike

Smanjenje emisija 

Tranzicija energetskoga sektora prema niskougljičnoj proizvodnji i potrošnji izravno utječe na strukturu ukupnih troškova proizvodnje i isporuke energije. Promjena se odnosi na mjere energetske učinkovitosti, program razvoja elektromobilnosti i proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Tako je do 2030. godine u EU potrebno postići 32 % obnovljivih izvora u bruto neposrednoj potrošnji energije, smanjenje od 32,5 % ukupne potrošnje energije i smanjenje emisija stakleničkih plinova od 40 %. 

Premijski model 

U udruženju Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH) kažu da je černobilska nuklearna katastrofa podsjetnik na potrebu ukazivanja na ograničenost i problematičnost primjene neobnovljivih resursa i nuklearne energije. 

Inače, OIEH priprema nove projekte koji će uvođenjem premijskog modela omogućiti investicije vrijedne više od 1,5 milijardi kuna godišnje, tijekom narednih 10 godina, čime bi se ostvarili ciljevi zacrtani u novoj Energetskoj strategiji.