Hrvatske šume raspisale su natječaj za prodaju 600.000 t drvne sječke ukupne vrijednosti 162 milijuna kuna na posve neuobičajen način: tko prvi dođe, dobiva ugovor, saznaje Jutarnji list. U obrazloženju javnog poziva Hrvatskih šuma piše da će se prijave razmatrati - 'prema redoslijedu zaprimanja'! Sve - 'do isteka raspoloživih količina', navodi Jutarnji list. Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Ivan Pavelić rekao je Jutarnjem da nema ništa sporno u modelu "tko prvi, njegovo". 
"Željeli smo olakšati i ubrzati proces! Poziv je objavljen u svim dnevnim novinama tako da su sve tvrtke mogle imati informaciju!", kaže šef Uprave. Prva koja je ušla u središte Hrvatskih šuma da bi dobila ugovor bila je - Sunčica Lalić, nekadašnja manekenka i supruga Dragana Jurilja, kontroverznog poduzetnika i nekadašnjeg prvaka u taekwondou. Tvrtka Uni Viridas doo iz Zagreba u kojoj je Sunčica Lalić direktorica predala je dokumentaciju u Hrvatske šume 2. srpnja u 12 sati, 47 minuta i 24 sekunde. Odmah je dobila ugovor: pripast će joj 64.000 t sječki od bukve i hrasta i 16.000 t sječki od ostalih tvrdih listača. Ugovor je vrijedan 21.6 milijuna kuna. A, sječka joj, kako je objasnila u prijavi Hrvatskim šumama, trebaju jer gradi elektranu u Babinoj gredi. Hrvatske šume prodaju drvnu sječku isključivo tvrtkama koje proizvode električnu ili toplinsku energiju. Zato je osnovni uvjet natječaja da tvrtka ima elektranu ili lokacijsku dozvolu za gradnju energetskog postrojenja, što je Lalić predočila. Riječ je o kogeneraciji na biomasu snage 10 MW, koja bi prema planovima tvrtke trebala biti u pogonu iduće godine. Lalić s tvrtkom Unit surađuje i preko tvrtke Unisol Kastelica na gradnji solarne elektrane od 10 MW. Ta je tvrtka, čija je Lalić direktorica bila najveći pojedinačni donator SDP-a u izbornoj kampanji sa 75.000 kuna. 
Tvrtka Uni Viridas registrirana je tek sredinom lanjske godine i dosad se uopće nije bavila proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora. Za Uni Viridas zna se da su joj suosnivači iz Belgije i Paname, da je predočila lokacijsku dozvolu za gradnju elektrane u Babinoj Gredi, te da su joj dosad bili u fokusu noćni barovi i propali turistički projekt sa Zagorcem. Iza Uni Viridasa stoji turska tvrtka Unit osnovana 1974, developer, investitor i trgovac energijom u Jugoistočnoj Europi koji gradi ili ima do sada instalirano 2.000 MW u plinskim elektranama i obnovljivim izvorima energije. 
"Ako drvna industrija strategijom ima pravo na 75% trupaca putem jednogodišnjih ugovora, onda joj pripada i 75% sječke, a ne imaginarnim ulagačima koji će se tek pojaviti na hrvatskom tržištu. Tim više što ona već sada ima kapacitete i može je upotrijebiti u proizvodnji peleta, briketa, energije, u tehnološkim procesima i kogeneracijskim postrojenjima poput Hrasta Strizivojne",  kazao je direktor klastera Marijan Kavran Večernjaku