Mionica je prva općina u Srbiji čija je toplana prešla na biomasu, javlja tamošnje Ministarstvo zaštite okoliša. Taj bitan korak pridonio je tome da građani imaju čišći zrak pa tako i bolju kvalitetu života, izjavila je jučer ministrica zaštite okoliša Srbije Irena Vujović nakon obilaska ovog objekta, pritom pozvavši građane i tvrtke da se priključe na kotlovnicu na biomasu. 

"Ova toplana je napravljena po najmodernijim standardima, a na terenu smo čuli kako su građani zadovoljni što je tako smanjeno onečišćenje zraka u toj općini. Na toplanu je priključeno 18 javnih objekata, a svi oni koji se griju na mazut ili ugljen sada mogu prijeći na ekološki prihvatljivo grijanje, čime ujedno podižu i kvalitetu života građana. Pozivam i pojedinačna kućanstva da se priključe na novu kotlovnicu", rekla je. 


Ekološki prihvatljivi energenti 

Također, dodala je kako je ovo ministarstvo raspisalo javne natječaje kako bi se i druge lokalne samouprave mogle prijaviti i zamijeniti svoje kotlove te tako smanjiti onečišćenje. 

"Naglašavam kako nekoliko lokalnih samouprava u Srbiji već ima u funkciji kotlovnice na ekološki prihvatljive energente, dok je u nekima u tijeku zamjena, a mi ćemo ih sve obići", istaknula je, među ostalim, Vujović.